Direktorka TO Bač Marina Balaban o turističkoj ponudi ove opštine: Mesto za uživanje

330
Foto: Dnevnik (M. Jablanov Stojanović)

Naša lepa Bačka ime je dobila po mestu Bač koji je u srednjem veku bio veoma važno strateško mesto, zato je tu u XV veku i podignuta tvrđava.


No ime Bača se spominje mnogo ranije u jednom pisanom dokumentu koji potiče iz 535 godne. Leva obala Dunava i reke Mostonge (sada isušeno korito) od davnina su predstavljale utočište raznim narodima, a arheološka istraživanja ovog prostora potvrđuju da su na ovim prostorima živeli Kelti, Sarmati, Rimljani, Huni, Sloveni…

– Naša tvrđava Bač je kulturno-istorijska celina od izuzetnog značaja ne samo za Vojvodinu, nego i za Srbiju. Ka njoj se može prići iz dva pravca: od centra Bača kada se pređe pešački mostić, kapija Šiljak koja je u srednjem veku bila ulaz u samo podgrađe, s leve strane se nalazi Kalvarija. Podgrađe tvrđave danas čini 36 okućnica. Kada uđete u ulicu koja se naziva Bačka tvrđava, možete da osetite mir, koji jeste oličenje bačke ravnice – otkrila nam je direktorka Turističke organizacije Bač Marina Balaban.

Tvrđava Bač spada u utvrđenja opasana vodom prilagođena za odbranu na močvarnim terenima. Prva graditeljska faza vezuje se za prvu polovinu XIV veka i ugarskog kralja Karla Roberta Anžujskog. Sačuvani elementi tvrđave upućuju da pripada fotifikacionoj školi Visoke gotike. Turci su je osvojili 1529. godine i koristili su je sve do oslobođenja 1686. godine. Tokom Rakocijevog ustanka tvrđava je minirana i od tada pa sve do skorašnjih dana nije obnavljana, niti korišćena. Otkada je rekonstruisana Branič kula postala je rado posećena turistička destinacija.

Marina Balaban, foto: privatna arhiva

– Obnovljena Donžon kula je sa pet etaža. Na prvoj i trećoj se nalaze arheološki eksponati, a na poslednjoj se nalazi vidikovac sa kojeg puca divan pogled na nepreglednu ravnicu. U okviru tvrđave se nalazi i suvenirnica gde turisti mogu da se dobiju brošuru o ovoj trvrđavi, kupe suvenire za uspomenu i osveže kafom, sokom ili vodom. Uveden je i WiFi na ovom prostoru.

Upitali smo Marinu Balaban da li je svetska pandemija korone uticala na posetu ovom značajnom istorijskom spomeniku na vojvođanskom tlu.

– Svedoci smo da se sada više putuje po Srbiji i tako da mnoge destinacije postaju izuzetno atraktivne – upravo je to slučaj i sa Bačom. Situacija sa Kovidom 19 koja nas je snašla ove godine, promenila je strukturu turista: organizovana putovanja i ekskurzije tokom godine su sada zamenile porodične posete i dolasci manjih grupa. S druge strane turističke agencije koje nisu u mogućnosti da organizuju putovanja na more i letovanja okrenule su se promociji srpskog turizma.

[rev_slider alias=“belotehna-nova“][/rev_slider]

 

Značaj ovog kulturno-istorijskog lokaliteta prepoznat je na svetskom nivou, pa se on našao na listi svetske kulturne baštine.

– Istakla bih da su svi kulturno-istorijski spomenici opštine Bač na preliminarnoj UNESKO-voj listi svetske kulturne baštine i ovo je prvi kulturni predeo u Srbiji. Osim tvrđave u samom centru Bača se nalazi Franjevački samostan koji je obnovljen sredstvima EU. To je veoma važan lokalitet – crkva sa Franjevačkim samostanom potiče iz XII veka. Napomenula bih da je u doba krstaša bila osnovana prva bolnica u ovom delu Evrope. Oko 1.300 godine u samostanu se naseljavaju Franjevci. Za vreme Turaka je pretvoren u džamiju. U samostanu se čuvaju retke knjige, nameštaj i odežde. Spomenula bih i ostatke hamama, odnosno turskog kupatila koje je jedina očuvana građevina islamske arhitekture na ovom području Vojvodine. Naravno tu je i obnovljeni pravoslavni manastir Bođani koji potiče iz XV veka, a udaljen je samo 14 km od Bača. Krase ga divne freske Hristifora Žefarovića i prekrasan vrt – otkrila nam je Marina Balaban.


Pogledaj: Manifestacija „Ciklobač“ održana šesti put u Baču


Kada se obiđu sve te te kulturno-istorijske znamenitosti važno je odahnuti i osvežiti se, pa smo upitali gde bi turisti mogli da predahnu uživajući u vojvođanskoj gastronomiji:

– Naša opština je kao i cela Vojvodina multikulturalna. To se u turizmu obično prezentuje kroz etno kuće. U Baču imamo šokačku etno kuću – to je Dididna kuća. U ovom svojevrsnom muzeju mogu se probati tradicionalni vojvođanski specijaliteti. Za predah u ovo letnje doba odličan je izbor obližnje jezero Provala. Tu je kupalište sa uređenom peščanom plažom, gde se nalazi novi ugostiteljski objekat koji ima kapacitet 16 kreveta. Ukoliko više volite da kampujete tu se nalazi i šumica gde je to dozvoljeno. Plaža je uređena, postoje i kabine za presvlačenje, tuševi, ležaljke, suncobrani, klupe. Dođite kod nas da uživate – pozvala nas je Marina Balaban, direktorka TO Bača.

[rev_slider alias=“webmarketing“][/rev_slider]

 

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here