Nove knjige: „Sužnji u predvorjima smrti“ bačkopalančanke Mirjane Mandić Drljača

Rad na odeljenju palijativne nege inspiracija književnog prvenca autorke.

303

U izdanju štamparije „Stanišić“ izašla je iz štampe prva knjiga naše sugrađanke Mirjane Mandić Drljača pod naslovom „Sužnji u predvorjima smrti“.

Profesorka srpskog jezika i književnosti Miljana (Nikolašević) Popadić navodi da je „književni prvenac autorke Mirjane Drljača (Mandić), sazreo kao plod životne spoznaje na specifičnom tlu imigrantskog života. Pod suncem tuđeg neba, na stablu, kalemljenom na kolektivno nesvesno njenih predaka i ukorenjenom u andrićevskoj i selimovićevskoj, ali i usmenoj pripovedačkoj tradiciji. U svakodnevnom susretu sa smrću ona razbija ovaj tabu moderne civilizacije i otkriva zapitanom čitaocu da li su predvorja smrti oduvek ista ili je u savremenim „kućama za umiranje“ naprednog Zapada nešto ipak drugačije.“

[rev_slider alias=“delicija“][/rev_slider]

 

Mirjana (Mandić) Drljača, rođena 1974. u Bačkoj Palanci. Završila je prirodno matematičku gimnaziju u Bačkoj Palanci i upisala studije srpskog jezika i književnosti na filozofskom fakultetu u Novom Sadu. Udajom prekida studije 1996. godine i januara 1997. definitivno odlazi da živi i radi u Švajcarsku. Iz braka koji je trajao do 2004. godine ima jednu ćerku. U Švajcarskoj se preorijentisala na medicinu i tamo završila prvo srednju, a potom i višu medicinsku školu. Radeći u struci posećuje kurseve menadžmenta i biva unapređena u šefa odeljenja. Prvih pet godina vodi zatvoreno odeljenje demencije, a potom menja firmu u kojoj vodi i aktivno učestvuje u izgradnji odeljenja palijativne nege. Upravo rad na ovom odeljenju joj je inspiracija za njenu prvu knjigu Sužnji u predvorjima smrti. Završenom knjigom, ona prekida i svoj radni odnos na palijativnom odeljenju.


Pročitajte i: Letnji bioskop u pripremi

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here