Održane obuke za pripadnike romske zajednice i za javni sektor u Opštini Bač

102
Foto: Opština Bač

BAČ: U opštini Bač su u okviru projekta ’’Podrška inkluziji Roma kroz zapošljavanje’’ realizovane obuke za nezaposlena lica, pripadnike romske zajednice u oblasti zapošljavanja, preduzetništva, mogućih izvora finansiranja za pokretanje sopstvenog posla, izrade biznis plana te mogućnosti za registraciju odnosno legalizaciju postojećih aktivnosti kojima se već bave.


Naime, od 06. do 09. jula održana su četiri dana obuka od ukupno šest koliko je predviđeno da se realizuje do kraja projekta. Na obukama je učestvovalo 35 nezaposlenih lica iz romske zajednice iz svih naseljenih mesta opštine Bač. Romskoj populaciji kao ranjivoj grupi, potrebna je dodatna podrška u vezi sa aktivnijim učešćem na tržištu rada. Te su za njih kreirane i implementirane posebne afirmativne tematske obuke u cilju povećanja njihove zapošljivosti i podsticanja zapošljavanja. S tim u vezi, obuke su bile fokusirane na sprovođenje tematskih i funkcionalnih treninga u skladu sa potrebama lokalnog tržišta rada.

Uključivanje Roma u formalno tržište rada je neodvojivo od njihove emancipacije u smislu obrazovanja, stanovanja i javnog života i zahteva sistematski rad i značajne resurse, čemu će doprineti sprovedene obuke. Putem ovih obuka nezaposleni Romi su detaljno informisani o mogućim finansijskim izvorima za pokretanje biznisa i legalizaciji postojećih poslovnih aktivnosti, načinu vođenja firme i sl.

[rev_slider alias=“podunavlje-2-„][/rev_slider]

 

Takođe, u okviru pripreme Lokalnog Akcionog plana za inkluziju Roma 28. i 29. maja 2020. održane su obuke za 32 polaznika iz javnog sektora u oblasti lokalnih politika unapređenja položaja Roma i politika zapošljavanja. Na ovim dvodnevnim obukama učestvovali su predstavnici lokalnih saveta za zapošljavanje, Centra za socijalni rad, Opštinskog veća, zaposleni u Opštinskoj upravi i drugi.

Projekat “Podrška inkluziji Roma kroz zapošljavanje“ sprovodi Opština Bač u okviru Programa Podrška EU inkluziji Roma – Osnaživanje lokalnih zajednica za inkluziju, a koji sprovodi Stalna konferencija gradova i opština – Savez gradova i opština. Projekat se trenutno nalazi u desetom mesecu implementacije, trajaće do decembra ove godine. Ukupna vrednost projekta iznosi 68.615,39 evra, od čega donacija Evropske unije iznosi 58.823,97 evra.


Pogledaj: Prognoze za oporavak srpskog turizma od krize


 

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here