„Karadjordjevo“ prodaje 19 konja, najskuplji 200.000 dinara

3594

Ministarstvo odbrane ponudilo je na prodaju 19 konja sa ergele „Karađorđevo”, objavljeno je juče.

Vojna ustanova “Morović” ponudila je prodaju preko javne licitacije 15 lipicanera, od čega devet ženskih grla, dva ženska grla engleske punokrvne rase i dva muška grla nonijusa.

Licitacija za vojne rasne konje zakazana je za 14. avgust u ergeli “Karađorđevo”, u istoimenom selu kod Bačke Palanke.

Mada pojedinosti za sada nisu objavljene, “Dnevnik” ekskluzivno saznaje da je cena najskuplje konja 200.000 dinara. Reč je grlu engleske punokrvne rase oždrebljenom 2005. godine.

Za devet meseci ovo je druga prodaja konja na ergeli “Karađorđevo”. Pretodna je održana 23. oktobra prošle godine i tada se na licitaciji našlo 25 konja: deset lipicanske rase, pet kobila engleske punokrvne rase i deset grla nonijus. Kako je tada navedeno, pravo učešća su imali sva pravka i fizička lica koja uplate depozit na blagalni VU “Morović” u iznosu od deset posto od početne cene. Za početnu cenu od 100.000 dinara licitacioni korak je bio 1.000 dinara, a preko te cifre licitacioni korak je bio 5.000 dinara.

Engleski i arapski atovi u Bačkoj

Neposredno pre Drugog svetskog rata započeo je uzgoj engleskih punokrvnih konja za galopske trke. Ta manifestacija je dugo održavana, a onda je došlo zatišje. Galopske trke na hipodromu u Karađorđevu, posle 12 godina pauze, odnovljene su septembra 2018., a održane su i prošle godine.

Na ergeli se trenutno uzgaja 118 grla iz četiri rase – engleski punokrvni konji, nonijus, lipicaneri i arapski konj.

Arapsku rasu “Karađorđevo” ima u poslednje tri godine, to je donacija iz Ujedinjenih Arapskih Emirata, kada je dobijeno 15 grla – sedam engleske punokrvne i osam grla arapske rase. To je bilo sve u sklopu programa oporavka ove ergele i unapređenja uslova u kojima žive i rade i naša grla i ljudi.

U toj licitaciji prodata ostala su neprodata tri konja. Dve kobile su i sada na čicitaciji, a jedan ždrebac, koji je bio star 26 godina, u međuvremenu je uginuo.

Ergela “Karađorđevo” je jedna od najstarijih u našoj državi. Nastala je 1885. godine kada je započeo uzgoj konja na ovim prostorima, za potrebe tadašnje poznate austrougarske ergele “Mezoheđeš”. To je bila ergela konja nonijus rase, što je zapravo autohtona rasa Panonske nizije. U pitanju su konji koji su se koristili za radove u poljoprivredi, dok nije bilo traktora i poljoprivrednih mašina. Kasnije su oni uključivani za potrebe vojske kao tovarni vučni konji, a i danas ih ima u Karađorđevu i posebno su zaštićeni.

Kada je 1921. godine ova ergela proglašena državnom, započeo je i uzgoj lipicanera. Uglavnom su to bila grla koja su dolazila iz ergela “Lipica”, “Đakovo” i “Lipik” ili iz privatnog uzgoja.

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here