Vremeplov „Nedeljne novine“

Broj 17 od 1. maja 1965.godine

198
Bačkopalanačke razglednice

Mašine za mlevenje kabaste stočne hrane

Preko 500.000 kukuruzovine do sada je ostalo neiskorišćeno na vojvođanskim poljima. Ali, uskoro se neće moći videti dobro poznata slika: kupe poređane u redove, koje se prostiru u nedogled. Nova mašina za mlevenje kabaste stočne hrane, koja je konstruisana u „Majevici“, omogućiće da se ogromne količine kukuruzovine korisno upotrebe, što će predstavljati i novinu u ishraii stoke…

-Ideja za konstrukciju jedne ovakvemašine nije nova. Međutim, potreba da se iskoriste velike količine kukuruzovine, koja je do sada propadala na poljima, ubrzavala je realizaciju ideje – rekao je za Nedeljne novine Stevan Sivački koji u „Majevici“ vrši dužnost šefa prodaje.

Glavna demonstarcija, koju organizuje Institut za prehrambenu industriju u Novom Sadu u zajednici sa „Majevicom“, zakazana je za 4. maj, a održaće se na Poljoprivrednom dobru „Budućnost“.


Palanačka privreda na Novosadskom sajmu

Kao i svake godine i ovoga proleća nekoliko privrednih organizacija iz naše opštine učestvovaće na Novosadskom sajmu. Zemljoradničke zadruge iz Pivnica i Despotova, uglavnom, će učestvovati sa grafikonima koji će prikazati njihove uspehe za poslednjih nekoliko godina i sortnim semenima ratarskih kultura. „Majevica“ će izložiti mašinu za mlevenje kabaste stočne hrane (novi proizvod), plato prikolice za prevoz traktora guseničara (nov proizvod), brilijon valjke, jednoosovne i dvoosovne pokretne cisterne, zatim roto mašinu (novi proizvod), roto branu, stabilne cisterne, tipske benzinske stanice MM – 3, kembridž i paner valjke.


Ernest Egert je došao u Mladenovo

Pre nekoliko dana autobus koji redovno saobraća između Mladenova i Novog Sada nije se po običaju zadržao na mladenovačkoj stanici već je produžio dalje do kuće Mitra Kačavende. Iz autobusa je izašao nepoznati stranac, blagih crta lica i pogleda. Bio je to Nemac Ernest Egert, vojnik Hitlerove soldateske i komunista. Na ulazu u kuću sačekao ga je Mitar Kačavenda, nekadašnji zarobljenik i logoraš.

Ernest Egert je ovoga puta vraćao posetu svom prijatelju Mitru Kačavendi koji ga je posetio prošle godine u njegovom domu u gradu Vorbisu, u Istočnoj Nemačkoj.

Mitar Kačavenda zarobljen je odmah posle napada Nemačke i otpremljen u logor. Prvo je bio u A – 17 u Austriji, pa 10 – B u Nemačkoj. Ali Mitar nikako nije mogao da se pomiri sa činjenicom da je zarobljenik. Nekoliko puta je pokušao bekstvo, ali je uvek bio osujećen. Najzad je prebačen u kažnjenički zatvor ufrancuskom gradu Vesulu. Tu je i upoznao Ernesta Egera, stražara.

Bili smo u ćelijima po dvojica – rekao nam je Mitar sećajući se prvoga susreta. – Imali smo jednu čokoladu pa smo hteli jedan deo da doturimo i onima u susednoj ćeliji kroz mali prozor ispod tavanice. To je primetio staržar mislili smo…

A stražar je bio Ernest Eger. Njegova uniforma nije ga razlikovala od ostalih.

– Na naše najveće iznenađenje – priča Mitar – on je ušao u našu ćeliju, uzeo je čokoladu i odneo je onima pored nas…


[rev_slider alias=“prvi_test_slajder“][/rev_slider]


 

U maju – široka aktivnost

Prošireni plenum Opštinskog komiteta Saveza omladine koji je održan u sredu 28. ovog meseca usvojio je program aktivnosti za Dan pobede i Dan mladosti.

Između ostalog, raspisan je konkurs za najbolja literarna ostvarenja srednjoškolaca, predviđena je proslava Dana punoletstva, polaganje venaca na grobove palih boraca i druge manifestacije.

Sem toga, Savez omladine organizovaće akciju „Tražimo najuređenije naselje“. Centralna priredba održaće se 25. maja, kada će se podeliti plakete najboljim omladincima i mladim kooperantima.


„Merkur“ snizio cene svim proizvodima

Krajem protekle nedelje organi upravljanja Indiustrije kožne i metalne galanterije „Merkur“ doneli su odluku da svim svojim proizvodima snize cene u proseku za 18 odsto, čime su prodajne cene artikala ove ugledne fabrike vraćene na nivo iz 1964. godine. Ovim pojeftinjenjem, kako smo obavešteni kolektiv „Merkura“ će do kraja godne imati manji ukupan prihod od planiranog za 150 do 200 miliona dinara i prilično smanjenu akumulaciju, s obzirom da su od sredine prošle godine spoljnim uticajem povećani troškovi poslovanja, kao i neke obaveze prema društvenoj zajednici. Tako na primer, porez na promet kože povećan je za 5 odsto, doprinos budžeta za 2 odsto, lokalni porezi na promet od 0,5 do jedan odsto itd…

„Merkuru“ ističu da će sniženje cena, između ostalog, omogućiti da u sadašnjim uslovima privređivanja svi zaposleni ostanu u fabrici, odnosno da ni jedan od 656 zaposlenih radnika i službenika neće biti otpušten s posla kao višak radne snage.


„Turist“ priprema iznenađenja

Za prvomajske praznike Ugostiteljsko preduzeće „Turist“ prirediće svojim mnogobrojnim posetiocima više iznenađenja. Kako nas je obavestio direktor Milan Ivković, otvoriće se tri
letnje bašte u objektima ovog preduzeća. U bašti hotela „Turist“ koja ima 400 mesta, sviraće novi orkestar, a Palančane će posle dvomesečne pauze ponovo zabavljati Suzana Husein. Ukoliko bude lepo vreme u „Turistu“ obećavaju da će u Bagremari raditi jedan bife pod šatorima gde će se moći dobiti razni specijaliteti.


Pogledaj: Žene, hajduci i luda braća koji su zbog ljubomore razorili hotel u Palanci


 

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here