Student i sportista profitabilnost video u uzgoju kukuruza šećerca

620
Foto: Mihal Ušjak

Mihal Ušjak do sada je pomagao roditeljima koji se bave poljoprivredom, a ovog proleća na površini od pola hektara sam je zasejao i proizveo kukuruz šećerac koji ovih dana bere i prodaje, piše Agroklub.


Dvadesetogodišnji Mihal Ušjak iz Silbaša ovog proleća na površini od pola hektara zasejao je kukuruz šećerac. Do sada je pomagao roditeljima koji se bave poljoprivredom, ratarstvom, povrtarstvom i stočarstvom, a ove godine je želeo da samostalno započne proizvodnju i odlučio se za setvu kukuruza šećerca.

„Hteo sam da ovo bude samo moj posao, zato sam se i odlučio da na manjoj površini posejem usev koji neće biti zahtevniji i čija proizvodnja neće biti skupa i ujedno mi neće oduzimati mnogo vremena obzirom da sam student prve godine Poljoprivrednog fakulteta u Novom Sadu, smer fitomedicina, a uporedo sam aktivan i u sportu – odbojkaški sam trener i sudija“, rekao je Mihal za Agroklub dodajući da je setvu šećerca obavio polovinom aprila i to sukcesivno kako bi mogao duže da bere sveže klipove.

Agrotehničke mere u proizvodnji kukuruza šećerca

„Ne seje se šećerac odjednom već u više navrata sa razmakom u setvi od 10 do 15 dana, odnosno kada predhodno posejani kukuruz klija i počinje da niče. Agrotehničke mere koje se primenjuju slične su kao i kod proizvodnje merkantilnog kukuruza, a važan uslov za kvalitetan i dobar prinos je navodnjavanje, jer šećerac voli vodu, pogotovo u periodu kada izbacuje metlicu“, kaže naš mladi sagovornik i dodaje da je veoma bitno blagovremeno hemijskim sredstvima obaviti zaštitu od kukuruznog plamenca.

[rev_slider alias=“podunavlje-2-„][/rev_slider]

 

Hvali se da je taj posao ‘odlično odradio’ tako da sada bere i prodaje zdrave klipove šećerca.

Sada ne razmišlja o plasmanu – cena do 35 dinara

Po rečima našeg sagovornika, kukuruz šećerac se bere kada je u fazi mlečne zrelosti, kada je zrno potpuno formirano, sočno, nežno i slatko i kada je žućkasto, blago narandžasto i kada svila dobije smeđu boju. Kako bi bio siguran u tehnološku zrelost on blago otvori vrh klipa i tako se uveri da li može da bere ili ne.

U zavisnosti od potražnje klipovi kukuruza šećerca za tržište se beru najčešće ručno, ne skida se komušina. Klipovi se slažu u gajbe ili džakove i transportuju do kupaca.

Klipovi se u gajbama i džakovima transportuju do kupca

„Prve klipove ubrao sam početkom jula, potražnja je odlična i prezadovoljan sam što sad ne moram da razmišljam o plasmanu. Pre berbe ispitivao sam tržište i uverio sam se da je ponuda mala, a potražnja velika. Na različite sajtove stavljao sam obaveštenja o mojoj proizvodnji i slike mog useva te sam tako pronašao kupce koji se ovih dana javljaju čak i sa juga Srbije. Prošle godine situacija je bila nepovoljnija obzirom da su proizvođači za klip kukuruza dobijali na početku sezone 20 dinara da bi vrlo brzo cena pala na osam dinara“, kaže Mihail pa zbog toga su mnogi odustali i ove godine nisu sejali šećerac.

„Ja trenutno za jedan klip kukuruza mogu da dobijem od 25 do 35 dinara“, kaže ovaj mladi poljoprivrednik i napominje da je dobra cena, sigurna prodaja, nizak ulog razlog što je već sada potpuno siguran da će na proleće ovim kukuruzom zasejati mnogo veće površine.


Pogledaj: U Ratkovu će se graditi skladište za voće i povrće od gotovo 600m2


U planu i dinje

Nakon završetka berbe za dve do tri nedelje Mihal će imati više slobodnog vremena, te će se posvetiti učenju i odbojci ali i preciziranju poslova za narednu godinu. Kako nam je rekao osim kukuruza šećerca, ozbiljno razmišlja da poseje i dinje obzirom da je sad stekao kupce koji su bili zadovoljni njegovim proizvodom, a zainteresovani su da prošire saradnju kako bi na jednom mestu mogli da kupe više proizvoda.

„Ova prva godina je presudna, sad sam stekao iskustvo, ali i volju za rad. Sve sam radio sam, roditelji se nisu mešali, sada su prijatno iznenađeni, ali najvažnije je da smo svi zajedno zadovoljni.“

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here