Кантарион: Лековита биљка која лечи сваку бољку

588
Фото: Getty images

Кантарион расте по сувим брежуљцима, на сунчаним ливадама, пустом и необрађеном земљишту, рубовима шума. Најповољније време за бербу је мај и јун. Лековити део биљке су цветови и листови.


Многострука корист

Лековитост кантариона или госпине траве одавно је позната, као и његово деловање, па је радо коришћена и цењена лековита биљка. Лечи слузавост плућа, грчеве у стомаку, утиче на крв, болести бубрега, јетре, слезине и мокраћне бешике. Посебно је ефикасан код неконтролисаног мокрења. Помешан с другим лековитим биљкама, одлично је средство за лечење застарелог кашља и астме.

Кантарион се у народу употребљава против посекотина, опекотина, хемороида, помаже зарастање рана и као антисептик, а изнутра против болова јетре, желуца, пролива итд. Дејство кантарионовог уља је многоструко. Њиме се мажу ране, посекотине, опекотине и друге повреде или се натопи газа, па се место обложи.

Етарско уље од кантариона се и пије, разблажено, а делује против цревних паразита. Фенолска једињења која се налазе у кантариону имају изражену антибактеријску моћ. Кантарион је добар за лечење умерене и благе депресије, наводе немачки стручњаци у студији коју је објавио медицински часопис „Бритисх Медицал Јоурнал“.

За лепоту и здравље

Уље од кантариона се примењује локално, за масаже, облоге, катаплазме, али се користи и као зачин, лек. Посебно се препоручује у нези и заштити коже која је осетљива (сува, испуцала), у козметици и медицини (масаже, сува кожа, рагаде, љускава кожа, заштита од зрачења и сунчања, приштеви, акне, чиреви, опекотине…).

Помаже у лечењу крварећих рана, код повреда мишића, хематома, отеклина код удараца, уганућа и ишчашења, реуматских обољења (упални реуматизам, дегенеративни реуматизам – артрозе , кукова, колена, рамена; метаболички реуматизам – гихт, те болних синдрома рамена и крста – лумбаго).

Чај који свакоме прија

Пије се више пута на дан за санирање упалних и болних стања унутрашњих органа. Ако на паковању није другачије наглашено, чај од кантариона се спрема од 200 грама кључале воде и кашичице сувог цвета и листа биљке. Поклопљен треба да одстоји бар 10 минута и пије се незаслађен.

Ако сами берете кантарион, пазите да је с еколошки чистих површина и бар 300 метара удаљен од путева којим се обавља саобраћај. Све лековите биљке упијају отровне честице из издувних гасова, па их не треба брати и употребљавати ако су у близини саобраћајница.

Кантарион се у народу употребљава против посекотина, опекотина, хемороида, за зарастање рана и као антисептик, а изнутра против болова јетре, желуца, дијареје итд.

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here