Soja napreduje u ataru Bača, dobrodošla kiša u vegetativnoj fazi (VIDEO)

61

BAČ – Soja se u Srbiji gaji na više od dvesta hiljada hektara. Prema površinama, ali i kvalitetu nalazimo se među vodećim proizvođačima te biljne vrste u Evropi. Kakva su očekivanja od ovogodišnjeg roda kroz prizmu prinosa i cene, reporterska ekipa RTV proveravala je u Baču, tradicionalno sojarskom kraju.

Usevi soje, u ataru Bača, kao malo koje godine do sada izgledaju ne samo zdravo nego i očaravajuće.

Foto: RTV (Martin Martinov)

I dok prizori smaragdnog zelenila zrače smirenošću i spokojem, iskusni bački ratari još nisu sasvim spokojni jer, kako ističu rano je za prognozu.

 

 

 

Kiša u vegetativnoj fazi takozvanog nalivanja zrna bila bi pravi melem za prinose i kvalitet.

Ovi vredni poljoprivrednici, su odlični poznavaoci sojarske proizvodnje, a jedan od osnovnih postulata, verovali ili ne, kaže da se u njivi treba sagnuti, proveriti stanje biljke od korena do vrha, a kada se ona odneguje svi putevi vode u zadrugu.

„Tamo se, vizionarski prate tržišna kretanja i svi ostali aspekti privrednog ambijenta koji ne treba da opterećuju same proizvođače“, kaže Miloš Vuković, direktor jedne od najstarijih zadruga u Vojvodini.

[rev_slider alias=“slider-3″][/rev_slider]

 

Vrata zahtevnog evropskog tržišta mnogo lakše se otvaraju uz standard kvaliteta Dunav soja koji definiše principe dobre proizvodne prakse dovodeći u ravnotežu održivost i rentabilnost proizvodnje.

Podsetimo, Regionalni centar Dunav Soja sa sedištem u Novom Sadu, u saradnji sa relevantinim partnerima, podržava proizvodnju genetski nemodifikovane soje.

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here