Ovako je Nenad Gajić predstavio turističke lepote Bačke Palanke i okoline i izazvao oduševljenje na facebook-u

1345

Javna grupa „Putujmo po Srbiji“ se nalazi na socijalnoj mreži facebook i broji preko 150.000 članova. Ona je mesto gde pojedinci ali često i agencije predstavljaju turističke potencijale Srbije. Na ovoj grupi je bačkopalančanin Ненад Шоне Гајић na veoma lep način predstavio turističku ponudu svog grada i okoline. Nenadova objava je za samo 24 časa prikupila 5.400 lajkova i 412 komentara i čak 358 šerova.

Ovo su samo neki od komentara na Nenadovu objavu: „Bravo. toliko blizu NS a nisam znala“; „Svaka čast na predstavljanju svoga grada, na trudu i predanosti 🙂👏. Predivno.“; „Odlično. Prekosutra sam bas rešio da je obiđem“; „Sad kad si ovako lepo predstavio, baš mi se ide u BP!“.

A, evo i kako je Nenad predstavio Bačku Palanku i okolinu.

„Pokušaću da svoj grad predstavim sa konceptom šta obavezno videti. Staviću top 15 lokacija (bez redosleda) u Bačkoj Palanci koje treba videti i uz svaku sliku napisati koju reč kao i udaljenost od centra grada. Nadam se da će vam se svideti koncept ove male prezentacije“ – iu najavi ističe Nenad.

1. Gradska plaža „Rio“

Gradska plaža – Bačka Palanka

U pitanju je Dunavska plaža sa lepim peskom ali lošim prilazom reci. Bude nekoliko kafića otvoreno ali ove godine zbog korone to nije slučaj pa je prava oaza mira. Udaljenost od centra grada 700 metara.

2. Plaže na Limanima

Plaže na Limanima – Bačka Palanka

Veliki Liman je deo obale a mali je ostrvo do kojeg se može doći i peške ako je niži vodostaj. Reč je o Dunavskim plažama ali je voda u tom delu izuzetno čista i plitka. Udaljenost od centra grada 1,5 kilometar.

3. „Uska ulica“

Uska ulica – Bačka Palanka

Jedna od ulica koje su pesacka zona i svakako najpoznatija ulica u Backoj Palanci posle glavne odnosno ulice Kralja Petra prvog. Ulicu osim ocuvane stare arhitekture krase butici, kafici, poslasticarnice itd… Udaljenost od centra grada 0 km.

Pročitaj više:

4. Karađorđevo sa Titovom Vilom (zatvorena za posete) i ergelom

Karađorđevo sa Titovom vilom i ergelom

Svakako ne treba zaobići. Osim rasnih konja i hipodroma, ergela ima i muzej koji sadrži najstariju knjigu utisaka na Balkanu i kočije kojima je Tito provozao Kraljicu Elizabetu. Pored je i restoran. Udaljenost od centra grada 10 kilometara.

 

5. Dvorac Dunđerski u Čelarevu

Dvorac Dunđerski u Čelarevu

Prelep ali zapušten. Čad bi se uložilo bio bi odličan ali i ovako vredi pogledati. Udaljenost od centra grada 10 kilometara.

6. Restorani na vodi odnosno čarde

Čarda „Tikvara“ na jezeru Tikvara

Što se tiče fotografije radi se o čardi Tikvara koju treba posetiti. Moja preporuka je čarda „Florida“ sa ocenom odličan. Duboko je zavučena u šumu i pored Dunava je pa je teže naći ali pitajte meštane. Osim rečne ribe, roštilja i mira u takvoj jednoj oazi ta čarda nudi i prenoćište u vidu bungalova/apartmana. Udaljenost od centra grada 3 kilometra.

7. Bazen u Bačkoj Palanci

Bazen u Bačkoj Palanci

Olimpijskih dimenzija, važi za najtopliji i najčistiji u Vojvodini. Mana: nedostatak dečijeg bazena. Udaljenost od centra grada 600 metara.

8. Muzej piva u Čelarevu

Muzej piva u Čelarevu

Posete su četvrtkom i subotom ali uz najavu može bilo koji dan. Konzumacija je besplatna a muzej obavezno treba videti. Nalazi se odmah pored dvorca Dundjerski. Udaljenost od centra grada 10 kilometara.

9. Restorani širom centra grada

Restoran Etno Idila

Izdvojio bih „Staru Idilu“ mada su i ostale Idile su odlične. U „Idili plus“ i „Staroj Idili“ možete iznajmiti i sobe. Probati i ćevape kod „Gradimira“. Udaljenost od centra 0-500 metara.

10. Jezero „Bager“

Jezero „Bager“

Obavezno videti, kao i njegovu atrakciju „Ginisov kotlić“ na kojem je skuvan riblji paprikaš za 12.000 ljudi a još toliko je ostalo gladno. Jezero „Bager“ je u senci mnogo poznatijeg jezera „Tikvara“ iako ima male divlje plažice i mesta za odmaranje i kampovanje. Udaljenost od centra grada 2 kilometra.

 

11. Muzej Bačke Palanke

Muzej grada – Bačka Palanka

Nedavno renoviran i apsolutno vredi posetiti. Udaljenost od centra 0 kilometara.

12. Jezero Tikvara

Jezero „Tikvara“

Više puta je bilo reči. Plaže, čarde, priroda. Verovatno broj jedan za videti u gradu. Udaljenost od centra grada 800 metara.

13. Salaši

Salaši u opštini Bačka Palanka – salaš „Gnjezdo“

Ko voli, u okolini grada ima nekoliko salaša za uživanje i odmaranje a najpoznatiji je salaš „Gnjezdo“. Mislim da nemaju restoran ali imaju prenoćište. Udaljenost od centra grada 4 kilometra.

14. „Bački Amazon“ odnosno rukavci Tikvare

„Bački Amazon“

Ko čamcem uplovi u Tikvaru lako će ih naći. Načuo sam da se na jezeru mogu iznajmiti čamci ali nisam siguran. Udaljenost od centra grada 2-4 kilometra.

15. Šuma Bagremara

Bagremara – Villa Grande (Bačka Palanka)

Idealna za šetnju i uživanje u prirodi. Postoji i deo specijalno uredjen za roštiljanje, a u ostatku šume to je zabranjeno. U šumi se nalazi i restoran „Vila Grande“ sa kuhinjom i smeštajem ali i rekrecionim terenima. Udaljenost od centra grada 1 kilometar.

 

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here