Zajednički koncert Kulturno umetničkih društava „Abrašević“ u Šapcu

855

U Šapcu je, 29. juna 2018. godine, u sportskoj hali „Zorka“, pod sloganom „Kud Abrašević tud i ja“, održan fantastičan koncert na kojem su nastupili članovi „Abraševića“ iz nekoliko gradova Srbije.


Članovi „Abraševića“ iz Kragujevca, Smederevske Palanke, Šapca i Bačke Palanke, dok su zbog vremenskih uslova u zadnjem momentu otkazali predstavnici Abraševića iz Niša i Čačka, na najbolji mogući način pokazali zašto toliko traju i zašto su najbolja folklorna društva u Srbiji.

Doprinos očuvanju kola, kao narodne igre, znatna je zasluga brojnih društava „Abraševića“, kojih ima 13 u celoj Srbiji. Povod za ovaj susret bio je obeležavanje 120 godina od smrti Koste Abraševića. Tom prilikom posećen je i njegov grob, a organizovan je i obilazak mesta na kojem je nekada bila njegova kuća na kojoj se sada nalazi samo spomen tabla, kao i Gimnaziju u koju je išao.

Takođe je održan i radni sastanak na kojem je tema bila problemi koje Kulturna umetnička društva Abrašević danas imaju i kako ih prevazići, kao i nastavak tradicije održavanja zajedničkog koncerta Abraševića, svaki put u drugom mestu.

„Zahvalnost dugujemo Opštini Bačka Palanka koja je obezbedila sredstva za prevoz članova Abraševića, koji su pored nastupa na koncertu uživali u predivnoj atmosferi koju su napravili svi članovi Abraševića nakon koncerta“, kažu iz palanačkog „Avraševića“.

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here