ZAVOD ZA STATISTIKU: U Srbiji se razvede svaki četvrti brak!

518

Prošle godine u Srbiji je sklopljeno 37 hiljada brakova, podaci su Republičkog zavoda za statistiku. Razveo se, u proseku, svaki četvrti par, što je dve hiljade više nego u 2014. Slične podatke statistika beleži poslednjih pet godina.

Na četiri venčana lista dođe i jedno rešenje o razvodu. Takva statistika je, kažu stručnjaci, višegodišnji trend, a po stopi razvoda ipak smo pri dnu evropske lestvice.

„Ako posmatramo stopu razvedenih brakova na hiljadu stanovnika podatak za Srbiju je uvek iznosio od 1 do 1,3 promila znači nije bilo značajnih promena u apsolutnom iznosu jeste ali iz godine u godinu broj razvedeih brakova uvek ima oscilatorno kretanje pre svega jer postoji vremenski nesklad između datuma podnošenja zahteva za razvod braka i donošenja pravosnažne presude“, kaže Gordana Bjelobrk iz Republičkog zavoda za statistiku.

Ono što se menjalo je prosečna starost supružnika. Današnji mladoženja ulazi u brak sedam godina kasnije nego mladoženja iz 50-ih godina prošlog veka. Tada se brak sklapao sa 24, odnosno 22 godine. 90-ih supružnici su imali po 28, odnosno 24 godine. Današnji mladenci venčani list potpisuju sa 31 i 28 godina.

„U vreme kada sam ja zaključivala brak imala sam manje godina nego moji roditelji koji su zaključivali brak krajem 50-ih godina, a kada su moja deca zaključivala brak imali su više godina nego ja 80-ih, a oni su imali preko 30, a ja sam imala manje od 30 tako da je to relativno“, kaže Dragana jovanović iz Matične službe u Opštini Palilula.

Zrelost u godinama trebalo bi da bude pokazatelj da će brak opstati ili, bar potrajati.

Prosečan brak traje oko 13 godina, poslednjih pet godina beležimo taj podatak. Kada se supružnici razvode prosečno muškarac je star 44 godine, a žena 40 godina što se poklapa sa prosečnom dužinom trajanja braka pre nego što je došlo do razvoda.

Više od polovine onih koji se razilaze imaju bar jedno dete, čak 56 odsto.

„U pitanju je jedan dugoročni trend u kome ljudi stupaju u brak sve kasnije i kasnije, zatim imamo sve više i više razvoda i rađa se sve manje i manje dece. Godine više nisu u korelaciji sa zrelošću, tako da imate ljude koji su u petoj deceniji a ne žele da odrastu i ponosni su na to imaju takav način života koji je mladalački, neobavezan“, kaže psihoterapeut Zoran Milivojević.

Po broju razvoda prednjače zemlje na severu i zapadu Evrope. Tamo se svaki drugi brak završi brakorazvodnom parnicom.

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here