Ko je bio ekstravagantni slikar Željko Drljača?

Za njegove slike vezana je i afera, kada su njegovi roditelji spoznali da su 62 slike nestale iz napuštene fabrike "Merkur" u Bačkoj Palanci koju je u stečaju kupila Opština Bačka Palanka.

3944

Željko Drljača bio je slikar iz Bačke Palanke koji je završio Akademiju umetnosti u Novom Sadu, a rođen je 28.05.1963. godine u Bačkoj Palanci. Preminuo je 2002. godine i za sobom ostavio bogato nasleđe sa slikama.


Za pokojnog Željka Drljaču u akademskim krugovima misle da je bio jedan od najtelentovanijih slikara u novijoj istoriji sa ovih podneblja. Izlagao je između ostalog i u Italiji, Španiji i Emiratima.

15027420_1155601774475623_5108945380511653304_n

Nažalost, preminuo je veoma rano. Njegova iznenadna smrt je i danas ostala pod velom tajne.

Bogdan Mesinger, zagrebački likovni kritičar, bio je fasciniran slikama Željka Drljače i posle posthumne izložbe u Iloku napisao je: „Pojavio se kao meteor i nestao. Ostala je svetlost“, a italijanski kritičar Antonio Miredi svrstao je Drljaču u slikare apstraktnog geometrijskog simbolizma. Drljača je simultano prevodio sa italijanskog, francuskog i engleskog jezika.

Za njegove slike vezana je i afera iz 2015. godine, kada su njegovi roditelji spoznali da su 62 slike nestale iz napuštene fabrike „Merkur“ u Bačkoj Palanci koju je u stečaju kupila Opština Bačka Palanka.

zeljko_drljaca

Željko je u „Merkuru“ koji je proizvodio vrhunsku kožnu galanteriju radio kao dizajner. U „Merkuru“ je imao svoj slikarski atelje u kome je nastalo mnogo njegovih dela. Bio je svetski priznat u dizajnerskim krugovima. I danas se pripovedaju priče o njegovom ekstravagantnom stilu odevanja na svetskim sajmovima na kojima je „Merkur“ izlagao. Često se pojavljivao obučen i obuven apsolutno u koži, privlačeći veliku pažnju i interesovanje posetioca. Bio je veoma priznat u svetskim modnim krugovima kožne galanterije.

Hvala, Željko!

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here