И њима је зима – Ево како да најбоље помогнете луталицама

Зима је најтеже време за велики број паса улице

1905
Фото: Вечерње новости

Период од децембра до марта најтежи је за напуштене псе – хране и воде на улици има мало, а свакодневно им прете промрзлине и болести. Магазин Пас вас подећа како да помогнете псима улице да преживе велике хладноће.


Зима је најтеже време за велики број паса улице. Мраз и снег који су пред нама стотине животиња дочекују без дома, редовног оброка, па чак и без икаквог крова. Наредни месеци период су борбе за голи живот огромног броја луталица, пише сајт Магазин Пас. Хладне дане они дочекују препуштени ћудима улице, остављени на милост и немилост бројним опасностима и наравима људи.

Зима је зато идеално време и да свако од нас измери сопствено срце и на делу покаже љубав према животињама. Помоћ псима улице није само гест добре воље, већ би требало и да буде обавеза сваког искреног љубитеља животиња. Нама то не значи готово ништа, а њима у условима зимске суровости то може да спасе живот.

Власници паса, попут осталих људи, навикнути на комфор топлог дома често заборављају муке кроз које зими пролазе напуштени пси. Период од децембра до марта за њих је најтеже време – хране на улици има мало, свакодневно им прете промрзлине и болести. У изузетно хладним данима проблем је и вода, јер је замрзнута, па су животиње често принуђене да једу снег и тако гасе жеђ. Све су то разлози да до пролећа сви отворимо четворе очи и помогнемо четвороношцима којима је улица једини дом.

Храна

Исхрана је луталицама један од највећих зимских проблема. У хладним данима мање је има, смрзнута је, а и људи који би их можда нахранили ређе излазе из својих кућа. Сит пас, на крају крајева, има много веће шансе да преживи екстремно ниске температуре него гладан. Зато би редовно храњење паса из комшилука требало да буде приоритет у наредним данима. Кад излазите из стана или куће увек са собом понесите нешто хране у гранулама, која не заузима много места и коју ћете оставити на местима на којима се скупљају напуштени пси. Њима би требало да буду намењени и остаци од ваших оброка, чак и ако нису омиљена псећа храна. И такав оброк добро ће доћи најгладнијим луталицама.

Вода

Вода је такође велики проблем. Током ниских температура већина „извора“ на којима пију напуштене животиње, под ледом је. Пожељно је да што чешће псима износите чиније с пијаћом водом. Добро је и да буде топла, како би дуже била у течном стању, те да би жеђ угасило што више животиња. Посуде са смрзнутом водом уклањајте од паса јер, уколико су много жедни, знају да лижу лед, што може да изазове низ болести респираторних органа.

Хладноћа

Улази зграда у екстремно хладним данима могу бити спас за велики број животиња. Иако постоје људи који не гледају мило на псе, посебно луталице, одшкринута улазна врата за велики број њих може бити једина шанса за преживљавање. Отворите им зато улаз и пустите их да се макар мало угреју. Љутитим комшијама покушајте да објасните да кротки пси никоме неће наудити, нити ће њихов боравак у улазу направити било какву штету у згради. На присуство животиње у хаустору људи ће се врло брзо навикнути, а новом станару сигурно ће се највише обрадовати деца. Безброј је и топлих примера да пас улаз прихвати као своју кућу, и с великом љубављу се радује сваком станару.

Склониште

Сви у комшилуку имамо напуштене псе који се мувају по кварту. Уколико желимо да им помогнемо, најбоље би било да им обезбедимо сигурно склониште. Организујте се зато с пријатељима и комшијама и животињама направите кућицу у којој би могли да се колико-толико заштите од љутог мраза. Материјал можете наћи готово на сваком кораку. Нешто старих дасака, парче стиропора, која лајсна или табла салонита сасвим је довољна „грађа“ за пристојан дом куцама из краја. За подизање кућице бирајте заклоњена и места која нису изложена директним налетима ветра или промаје. Идеално је да је кућица наткривена, како не би била изложена киши и снегу.

Уколико подизање кућице из било ког разлога није могуће, увек можете псима да обезбедите макар минималну изолацију од смрзнутог тла. У ту сврху најбоље могу да послуже стара ћебад, одећа, цираде, па чак и капути и јакне. Покупите све те тканине и ставите их у наткривени ћошак (испод степеништа, терасе, у углу зграде, испод крошње зимзеленог дрвета). Будите уверени да ће промрзле животиње сигурно наћи нову постељу која ће им помоћи да прегурају најтеже дане.

Слама је јефтин и врло добар изолатор. Боравак на селу зато искористите и набавите који нарамак, који ће напуштеним животињама добро доћи у хладним ноћима. Зато би било добро да обиђете импровизована скровишта за псе у околини своје зграде. Набаците сламу у свако од њих, нарочито на местима за која процените да им служе за спавање. Тиме ћете им сигурно помоћи да се угреју за време мразева. Слама је добро решење и за подове псећих кућица, али и за све импровизоване домове животиња попут буради, цеви, кутија, гајбица…

Возачи

Возачи којима је стало до паса требало би да поведу рачуна о још једној веома важној ствари. У потрази за топлотом велики број четвороножаца уме да се завуче под ауто и огреје се испод топлог мотора. Њима се зато саветује да пре сваког поласка погледају да се између точкова не налази напуштена животиња или да приликом уласка у возило кратко пристисну сирену.

Апели бројних организација

Последњих година учестали су апели бројних организација за заштуту животиња да се помогне луталицама у хладним данима. Ови позиви посебно се брзо и лако шире на друштвеним мрежама. Иако свака од ових иницијатива заслужује велику подршку, маса позива и апела уме да изазове и контраефекат – привид да је пуно људи укључено у акције пружања помоћи. Зато је боље не обазирати се на њихову масовност, и уздати се у личну иницијативу и труд.

Уколико нахранимо или угрејемо два напуштена пса учинићемо дело које је много веће и важније него стотине кликова и лајкова којима заправо смирујемо сопствену савест. Наравно, учешће у колективним акцијама помоћи које се промовишу преко друштвених мрежа увек је добродошло.

Вазелин за шапе – савет и за власнике паса

Животињама наступа тежак период, пред њима су најљући месеци. Уколико имају одговарајући смештај и склониште, обезбеђену храну и воду, и ако су елементарно здраве, крећу се по потреби – издржаће зиму. Пси на ланцу, пре свега краткодлаки, немају механизме за преживљавање и може се лако десити да умру завезани на ланцу, ако немају могућност да се крећу и да нађу заклоњено и топло место као склониште од зиме. Кратка длака није довољна заштита од хладноће и дешава се да краткодлаки пси умру на ланцу или у боксу током веома хладних зимских дана.

Савет који може добро доћи и власничким псима, а не само љубимцима с улице, јесте да се због соли која пече шапе, на јастучиће намаже вазелин, пише сајт Магазин Пас. Он се у апотекама може пазарити по веома повољној цени, па се апелује да се луталицама из комшилука намаже на шапе и да се тако заштите. Ако имају одговарајући смештај и склониште, обезбеђену храну и воду и ако су здраве (ако су адекватном исхраном успеле да обезбеде слој масноће, зимско крзно или перје) и ако се крећу по потреби – издржаће зиму. Наше је да им у томе помогнемо.

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here