Vedre i tamne strane seksualnog života: 6 faza ženske seksualnosti

794

Prolazeći kroz razne faze seksualnosti, žena prevashodno otkriva sebe i prihvata da je seksualna moć skrivena u njoj samoj.

Od 16. do 25. godine života:

1. Romantična faza

Buđenje seksualnosti. U ovoj fazi nisu važni samo pokušaji i isprobavanje novog, već psihička polna dimenzija. Intenzivniji su osećaji, veoma važni za žensku seksualnost. U ovom životnom dobu naglašen je osećaj za romantiku. Gotovo svaka mlada žena oseća nestabilnost, zatiče se u situaciji kad mora da nauči da se nosi sa snažnim osećajima. Idealan seks u ovom dobu i dalje je samo u fazi mašte.

Važna psihička komponenta ovog doba je i odvojenost između još vrlo živih sećanja na detinjstvo i aktualnog otkrivanja devojke, odnosno mlade žene u sebi. Raste apetit za putenim životom, sve je protkano osećajem pustolovnog, ali sa druge strane žena sanja o princu iz bajke, dakle, muškarcu koji joj daje sigurnost i beskrajno je voli.

Žena od 16. do 25. godine bori se sa silama koje slabo kontroliše, sa nespretnošću, željom za pustolovinom, ali i protiv slike žene koju je stvorilo društvo ili njena porodica, odnosno majka. Ovo je veoma osetljiv doba kojoj je teško pobeći bez bar male traume. Vedra strana lepih, mladih godina nudi, međutim, brojna otkrića – počinjemo da doživljavamo kao privlačne, vredne osobe, spoznajemo da možemo i zavesti, počinjemo prihvatati i prepoznavati svoje stvarno ja.

Od 26. do 38. godine života:

2. Kreativna faza.

Razdoblje emocionalne stabilnosti, žena sve bolje prihvata svoje telo, sada već zna intenzivno da uživa u seksu, javlja se i kreativnost. Žena se otvara vlastitome ja, ali i svom partneru, nestaju strahovi.

Kad je vrhunac seksualnosti…

Oko trideset pete godine mnoge žene počinju da osećaju kucanje biološkog sata. Tada seks može imati funkciju produžuvanja vrste, a partner je onaj ko će to da ostvari. Postoje, međutim, i one koje nastavljaju ljubavni život bez podređivanja ulozi roditelja.

Ako žene prođe ovu fazu bez većih problema, nastupa osećaj slobode i želje da žena udovolji sebi i svojim potrebama.

Tamna strana ove faze su moguća razočaranja seksom, koji nije ispunio erotske potrebe. Javljaju se frustracije i nestrpljenje da sledeći put sve ispadne bolje.

Svetla strana ovog razdoblja života ogleda se u hrabrosti i odlučnosti. Žena se sada usuđuje da preduzme više, svoju unutrašnju energiju zna da usmeri na određeni cilj. Žena u ovom dobu je zahtevna, traži da joj se pruži ono za čim čezne. Radi se o zdravom načinu oblikovanja svoje stvarnosti.

Od 39. do 48. godine života:

3. Vrhunac užitka

Na pragu četrdesetih žene počinju da gledaju istini u lice. Pitaju se: kakav je moj odnos prema sebi, svom telu, erotskim željama? Majčinstvo je neko vreme bilo na prvom mestu, ali sad se vraća želja. Nekima je to užitak, u drugih se budi nesigurnost. Došlo je razdoblje kad ponovno treba da otkrivamo svoj identitet. Ova dob nudi mudrost, pa tako mnoge žene ponovno pronalaze put do svoga tela, uravnoteženog odnosa prema seksualnosti, a usto se i odriču svih kliše slika sebe.

U seksualnom smislu nastupa opuštenost kakva pre nije bila, pa je primetan procenat žena koje tek u četrdestima dožive prvi orgazam. U toj dobi žene u seksualnom odnosu slušaju sebe, obraćaju pažnju na svoje osećaje. Otkrivaju i moć emocionalne komponente polnog odnosa, ne prikrivaju je više.

Tamna strana ovih godina je moguća pojava prvih simptoma menopauze koja simbolički govori da zrelost kuca na vrata. Osećaj ogorčenosti meša se s melanholijom i čežnjom za mladosti.

Kako izgleda seksi starost…

Vedra strana ovih godina je svojevrsno prosvetljenje. Snažno povezuju seksualnost sa duhovnim vrednostima, a ženi se često javlja upravo ta težnja da u jedno spoje ljubav, seks i životnu energiju. U njima raste želja da istraže područje intenzivnih orgazama, a teže odnosu u čijem su središtu emocije. U ovoj životnoj dobi događa se trijumf volje za životom.

Od 49. do 52. godine života:

4. Razdoblje ispitivanja

Ovo je razdoblje kad žena uviđa da mora da stvori psihičku bazu za godine koje dolaze. Okreće se sebi, a introspekcija se odvija najčešće u tri faze: žena propituje dosadašnja iskustva, pita se šta je otkrila, šta je namerno zaobišla. Šta joj se od svega najviše svidelo. Potom sledi faza razmatranja smisla partnerskih odnosa: da li se isplatila investicija u zajednički život? Čemu sam se nadala, šta (ni)sam dobila? Želim li tako dalje? Treća faza introspekcije zapravo je potraga za aktualnim čežnjama.

Tamnu stranu ovih godina lako je predvideti: javlja se strah od starenja. Neke se žene s time veoma teško nose. Smatraju da više nisu poželjne. Neke posve gube libido, druge ga svode na već iskušano, na odrađivanje. Kad žena prođe ovu fazu žaljenja za prošlošću, nastupa vedra strana ovih godina: novo buđenje putenosti. Javlja se nova požuda i sasvim novi pogled na partnera.

Od 53. do 57. godine života:

5. Borba s orkanom

Kad ozbiljno koraknemo u pedesete, podiže se duhovni i telesni orkan! Promene su velike: nestaje menstruacije, libido opada, obuzimaju nas talasi vrućine, hvata nas panika, teskoba, razdražljivost – nezgodni simptomi koje mnoge žene vežu uz nestanak požude. Međutim, one koje se upuste u borbu „na sve ili ništa“, imaju dobre izglede pobediti. Te žene neće osetiti samo hormonsku neravnotežu svojih godina, već i puteno zadovoljstvo, lakoću i vrhunski erotski užitak.

Jedina stvar koju žena mora da shvati jeste da nikome ništa ne mora da dokazuje! Povratka u mladost nema, ali svakako treba da uvidi da padu libida uveliko kumuje upravo stav da je sada sve gotovo. Ako ne potone u takvo mračnjaštvo i naprosto odluči da dalje živi, istraživati, prevladati ograničenjima, vlastita i nametnuta, otpustiti kočnice, seksualni život u pedesetima biće ulazak u sasvim novi život, u otkrivanje novog ja.

Nakon 57. godine života:

6. Seksi starost

Starost nije uvek prijatna. Boli nas ponešto, dogodi se da kliznemo u depresiju, izolaciju, mračnjaštvo… Ali dokazano je da su orgazmi mogući i u visokoj starosti. Ono što seks u poznijoj dobi razlikuje od onoga iz predhodnih godina: sada je fokusiranost samo na zadovoljstvu, bez psihoigrica sa partnerom ili bilo kakvih drugih emotivnih zavrzlama. Ako smo zadržali veseo duh i pronašli kvalitetnog partnera, seks će nam i u poznijoj dobi pružati zadovoljstvo. Žena je do ovih godina već shvatila da je celovito i moćno biće koje vlada sobom i svojim telom i da mnogo toga zavisi od stanju njenog duha. Ona je vladar svoga putenoga života i sama ga uzdiže i ruši. Ženina seksualna moć skrivena je u njoj samoj.

Izvor: Sensa klub

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here