Познати грађани општине Бачка Паланка – ЗДРАВКО РАЂЕНОВИЋ

Bačkopalančanin koji je osvojio zlatnu olimpijsku medalju 1984. u Los Anđelesu sa reprezentacijom Jugoslavije.

7241

Здравко Рађеновић је прослављени рукометаш, рођен 5. септембра 1952. у Бачкој Паланци. Освајач је златне олимпијске медаље 1984. у Лос Андјелесу са репрезентацијом Југославије.

Клупска каријера

Здравко Рађеновић рукометом се почео бавити 1966. у родном граду у РК Текстилац. Затим је наступао за екипу Синтелона из Бачке Паланке. Свој рукометни таленат најавио је играјући потом за ријечки Кварнер 1972. одакле је дошао у РК Борац наредне 1973. године. Деби у дресу Борца (постигао 3 гола) – против Криваје у Завидовићима 22. семптембра 1973. године. Он је једини играч који је са Борцем освојио оба велика међународна трофеја – Куп европских шампиона 1976. и Куп ЕХФ 1991. А на домаћој сцени осваја четири титуле и четири купа бивше државе. У Бањој Луци је са РК Борац освојио готово све што се у рукомету може освојити и доживио потпуну рукометну афирмацију. Из Борца одлази у иностранство 1981. године. За то вријеме наступао је и за Њемачку екипу МТСВ Швабинг. Рукометну каријеру завршио је у дресу Бањалучког Борца у 38. години.

radjenovic borac
РК Борац – освојен Куп европских шампиона 1976

Репрезентативна каријера

За репрезентацју Југославије, чије је био дугогодишњи незамјењив члан, одиграо је 137 утакмица и постигао 369 голова. Био је са репрезентацијом олимпијски шампион 1984. на Олимпијским играма у Лос Анђелесу. Освојио сребрену и бронзану медаљу на СП, те два злата на медитеранским играма.

Деби у дресу репрезентације Југославије одиграо је у Љубљани на Турнир нација, у утакмици између Југославије и Данске.

По завршетку играчке каријере

По завршетку играчке каријере остао је послом везан за спорт и рукомет. Деведесетих година био је шеф стручног штаба РК Борац а затим успјешан директор РК Синтелон из Бачке Паланке. Од 2002. поново је у Бања Луци гдје је једно вријеме био члан руковдства клуба али и члан Олимпијског комитета БиХ.

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here