Branislav Šobot : Solidarnost je u mentalitetu naših ljudi

1052
Akcija Crvenog krsta -Svetski dan prve pomoći- Branislav Šobot sa aktivistima Crvenog krsta Bačka Palanka

Solidarnost je u mentalitetu naših ljudi
Humanost i solidarnost su nam preko su potrebni u uslovima kad se kroz tranziciju sistemski stvara mnogo nove sirotinje. S početkom zime potrebe nemoćnih beskućnika, gladnih, bolesnih, starih… još su očiglednije. To je pitanje ljudskosti i savesti onih koji imaju i koji lagodno žive. Ovo se moglo čuti ovih dana od mladih volontera Crvenog krsta u bačkopalanačkoj varoši, a oni, kako sami kažu, humanost su učili od starijih, poneli su to iz kuće ali su se i edukovali u ovdašnjem Crvenom krstu. Vele humanost je u menatalitetu ljudi koji žive na ovim prostorima. Između ostalog, zato ovdašnji Crveni krst sa svojim brojnim volonterima postaje jedan od prepoznatljivih brendova ove opštine.


„O našoj organizaciji u javnosti obično se govori kada se sumiraju rezultati dobrovoljnog davalaštva krvi, a u ovoj sferi humanosti žitelji Bačke Palanke već decenijama su u vrhu u Srbiji“ – kaže Branislav Šobot, sekretar ovdašnjeg Crvenog Krsta.

branislav_sobot
Branislav Šobot

„Naši stručni timovi koji su edukovani u organizacijama CK, odnosno volonteri, pored nas šestoro stalno zaposlenih, iskazali su se u svojoj humanosti prilikom brojnih elementarnih nepogoda, delovanja u nesrećama, vanrednim situacijama.“

„Potreba da se pomogne unesrećenima posebno je izražena u vanrednim situacijama. Videli smo to u maju 2014. godine kada su bile velike poplave u Srbiji i kada su pre nekoliko godina bili veliki snežni nanosi u Vojvodini. Tada su se bukvalno za noć skupili ljudi, prikupljali pomoć, išli na teren… Pružanje prve pomoći u saobraćajnim i drugim nesrećama, često je pitanje života, a promovisanjem i edukacijom mladih iz prve pomoći Crveni krst intenzivno radi po osnovnim i srednjim školama, preduzećima i u sklopu obuke vozača. Crveni krst ima i službu traženja koja se iskazala u poslednje dve decenije. Tu je i edukacija mladih kroz teme borbe protiv alkoholizma, droge, trgovine ljudima, side i svega što predstavlja opasnost za društvo.“

„U svakom od 13 sela postoji osnova organizacija CK, sa sekretarom koji je volonter. Kada god je potrebno aktivira se u svakom selu još po pet volontera koji su spremni odmah da pomognu. Ako tom broju dodamo činjenicu da u samoj Bačkoj Palanci veoma brzo možemo da mobilišemo još 30-tak volontera, lako je izračunati da za par sati raspolažemo sa preko stotinak spremnih ljudi. Naravno, imamo mnogo više volontera, ali ovaj broj možemo vrlo brzo da okupimo. Najvažnije je što su volonteri uglavnom mlađi ljudi, koji su obučeni i sa kojima se konstatno rade edukacije“ – veli Šobot.

– Što se tiče potencijala volonterske mreže mi smo kao sredina oštećeni, jer u našoj opštini nema visokog školskog obrazovanja. Naša deca koja su kod nas volontirala sedam – osam godina odlaze na studije u Novi Sad, Beograd, Suboticu, inostranstvo. Zato mi svakih nekoliko godina obnavljamo volontersku mrežu, ali smo srećni što smo obučili veliki broj mladih. Sada ima mnogo njih koji su kod nas volontirali, koji dovode svoju decu u CK i to je neka priča koja ima budućnost.


Socijala ogledalo društva

Kada ovde govore o stanju socijalne ugroženosti dela stanovništva nude i neka rešenja, ali i zahvaljuju onima koji pomažu i apeluju na one koji su do sada prevideli potrebu da pomognu.
– Socijalna slika u našoj opštini, kao i prethodnih godina, nije baš bajna, ali nije ni katastrofalna – ocenjuje Šobot. – „Mislim da imamo predispozicije da nam bude bolje i idemo ka tome. Uz Crveni krst Vojvodine i Srbije, Vladu Vojvodine i Direkciju za robne rezerve, od kojih dobijamo pomoć, od naše lokalne zajednice očekujemo još veću pomoć u pomaganju socijalno ugroženima. Nijedna lokalna samouprava, pa ni naša, ne može sama da izađe iz tog problema, pa uz nju, CK i Centar za socijalni rad mora da se uključi i privreda. Tako bismo rešili veliki broj problema socijalno ugroženih, među kojima ima dosta onih koji su ostali bez posla baš u ovdašnjim fabrikama.“ -istakao je on

Izvor: Dnevnik

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here