Edicija o Srbiji u Velikom ratu predstavljena u B.Palanci (VIDEO)

715

Edicija ‘“Srbija od 1914. do 1918.“, koja obuhvata 38 knjiga, ima za cilj da od zaborava sačuva činjenice o Prvom svetskom ratu. Edicija je objavljena u izdanju Radio-televizije Srbije i Izdavačke kuće „Prometej'“, a bačkopalanačkoj čitalačkoj publici, predstavljena je u Galeriji Narodne biblioteke „Veljko Petrović“.

U bogato ilustrovanoj i dokumentima potkrepljenoj ediciji, različiti autori pišu o Srbiji u ratu, njenim ciljevima, stradanju, pismima zarobljenika, a posebno mesto zauzela je tema o Sarajevskom atentatu i Gavrilu Principu.

srbija-1914-1918

“To je meni jedna od najdražih knjiga, zahvaljujući kojoj sam pročitao silne spise, koje su mladobosanci ostavili u svojim memoarskim knjigama. Ona je prepuna informacija u vezi sa suđenjem Gavrilu Principu, tu su sećanja advokata, neuropsihijatra, koji je sa Gavrilom Principom bio u zatvoru“, kaže za RTV Zoran Kolundžija, urednik u Izdavačkoj kući “Prometej“.

Edicija svedoči o tome da Prvi svetski rat ima posebno mesto u kolektivnom sećanju i da je jedan od ključnih temelja srpskog identiteta, te da u njemu treba tražiti energiju za budućnost.

“Najvažnije je davati podstrek mladim generacijama istoričara, jer mi od toga zavisimo. Moja opsesija je da u ovim i nekim drugim knjigama koje radimo, istražimo kako se zaista živelo na teritoriji Vojvodine za vreme Prvog svetskog rata, jer trenutno ne postoji ni jedna knjiga koja o tome govori“, naglasio je Kolundžija.

Edicija ima jednostavan, ali sveobuhvatan naslov, čini je 38 raznovrsnih knjiga, a među autorima ima savremenika rata, profesora, istraživača.

Izvor:RTV

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here