Prve štampane novine u Palanci

Šta je pisalo u Palanačkom nedeljniku 1891. godine?

1556

„Palankaer Wochenblatt“ (Palanački nedeljnik) bio je naziv prvih novina koje su izlazile od početka 1891. godine u štampariji Jožefa Krištofeka. Novine su izlazile na nemačkom jeziku i koštale su 10 kruna i izlazile su nedeljom.


Zahvaljujući gospodinu Jakši Štetinu, došao sam u posed novina „Palankaer Heimatbrief“ koje izdaje Udruženje Palanačkih Nemaca iz Ulma i u kojem su objavljeni tekstovi iz prvih palanačkih novina, stari 120 godina.


Tekstovi koji slede objavljeni su u trinaestom broju „Nedeljnika“, 29. marta 1891.

Podsetnik za glasače

Sledeće godine će biti održani izbori za Skupštinu širom države*. Pravo glasa imaju oni građani koji su do 15. aprila 1891. godine ispunili svoje poreske obaveze. Mi, stoga, pozivamo one koji žele da ostvare ovo najuglednije građansko pravo da ispune svoje poreske obaveze na vreme, ne bi li bili lišeni prava glasa.
*Misli se na izbore za Ugarsku skupštinu 1892. godine.

Samoubistvo

Senzacionalan incident dogodio se u inače mirnom selu Obrovcu 22. dana ovog meseca. G. Mihale Klenec, jedan od bogatih i uglednih članova naše zajednice je, pošto je bio bez dece, pre skoro 15 godina usvojio dvogodišnju ćerku svoje rođene sestre. 22. ovog meseca, dok su ukućani bili u crkvi, obesila se ova sada već sedamnaestogodišnja lepa devojka u svom domu. Dok ljudi nisu saznali šta je uradila, već je bilo prekasno i doktor koji je pozvan, dr Kon, mogao je samo da konstatuje smrt. Uzrok ovog očajničkog čina ostao je nepoznat.

Smrtni slučaj

Ugledni trgovac, g. Leopold Tifenbah iz Obrovca pogođen je velikom tragedijom. 22. ovog meseca, naime, njegova prva žena umrla je u tridesetoj godini života, nakon manje od sedam godina braka. Tri doktora, g. dr U. Kon, dr Lebl i dr Zomer pozvani su da leče pacijentkinju i učinili su sve što su mogli da je spasu od smrti, ali uzalud, jer je gorepomenutog dana ona preminula nakon velike patnje kroz koju je prošla i njen pogreb je izazvao veliko interesovanje među našim ljudima 23. ovog meseca.
Pokoj joj duši!

Županijski fondovi

Ukupni Županijski fond Ugarske iznosi 18,486.817 fl. 90. kr. od čega fondovi Torontalske županije stoje na prvom mestu i sve ukupno iznose 4,778.325 fl.

Čedomorstvo

U lokalnom Okružnom sudu prijavljen je zločin. Poslata komisija se na licu mesta uverila da je 19-ogodišnja neudata Ersa Đurković iz Stare Palanke pre oko pet nedelja svoje vanbračno dete zadavila i zakopala u vrtu. Telo je pronađeno jer je pupčana vrpca virila iz zemlje na mestu gde je dete zakopano. Nehumana majka koja je sa žaljenjem priznala svoj zločin sada je u pritvoru i čeka je tužba.

Vatrogasna društva

Kao što smo čuli, vreme je da se dela, i da se udahne život mrtvom slovu cenjene državne uredbe. Svaka opština je dužna da osnuje vatrogasno društvo i da, u slučaju da ne nađe dovoljno dobrovoljaca, osnuje plaćeno opštinsko vatrogasno društvo. Da bi se ovo izbeglo, pokrenuta je akcija u Opštinskom veću da se osnuje dobrovoljno društvo i akcija će se nastaviti svuda gde gospoda notaroši, sudije, učitelji i sveštenici budu toplo prihvatali poziv i tako postavljali dobar primer.

Štamparija „Kristofek es Blazek“ uslikana početkom XX veka

 

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here