Biblioteka „Veljko Petrović“ proslavlja 148. rođendan

1526

U petak, 03. februar Narodna bibiloteka „Veljko Petrović“ je obeležila Dan Biblioteke odlaskom u Beograd i polaganjem cveća na grob Veljka Petrovića. Povodom 148. rođendana Biblioteke, omogućena je besplatna obnova članstva u subotu, 04. februara u periodu od 08,00 do 14,00 časova.

Bibliotekarstvo u Bačkoj Palanci začelo se još davne 1869. godine, u vreme kada kulturni i uopšte duhovni život na ovim prostorima sve više dobija duhovni karakter. U tom periodu pojavljuju se društva koja nabavljaju knjige i daju ih na čitanje svojim članovima. Uskoro se osniva Srpska čitaonica s ciljem društvenog, bratskog i prijateljskog međusobnog sporazumevanja i prijatne zabave koja će se u čitanju knjiga i novina, materijalno potpomagati i odgajati.

Biblioteka je tako postala mesto gde su se održavale besede, predavanja, večeri posvećene ličnostima i događajima. U ovom bogatom delokrugu rada osnivači i članovi Srpske čitaonice nisu propuštali nijednu priliku da manifestuju svoj patriotizam i uvek su delili sudbinu svog naroda.


Za vreme srpsko-turskog rata 1876. godine Čitaonica u Bačkoj Palanci je preko svojih članova prikupljala priloge po srpskim domovima za slabo opremljenu srpsku vojsku, a veliki broj omladinaca otišao je u Srbiju da pomogne oslobodilačkoj borbi. Ujedno stalno se obogaćivao književni fond i članstvo. Do 1938. godine Srpska čitaonica je imala 109 članova, a do Drugog svetskog rata oko 250. Tragična je bila sudbina književnog fonda u periodu 1941-1945 godine. Deo knjiga je spaljen od strane okupatora, a oko 5000 knjiga se nalazilo u neadekvatnim prostorijama.Резултат слика за stare knjige

Nakon oslobođenja Narodna biblioteka „Veljko Petrović“ je nekoliko puta menjala lokaciju. Uporedo sa rešavanjem problema smeštaja, biblioteka je uspešno pratila sve savremene trendove u bibliotekarstvu, razvijajući svoju delatnost na celoj teritoriji bačkopalanačke opštine. Primenjuju se sve forme rada sa čitaocima u cilju popularisanja knjige i njenog korišćenja i okupljanja što većeg broja čitalaca. Danas je Narodna biblioteka „Veljko Petrović“ veoma značajna kulturna institucija u južnobačkom okrugu i jedna od najuspešnijih. Književni fond ima preko 135000 publikacija. Biblioteka ima 13 ogranaka u okolnim selima i nadzor nad trinaest školskih biblioteka: Čelarevo, Despotovo, Pivnice, Silbaš, Parage, Mladenovo, Karađorđevo, Obrovac, Tovariševo, Gajdobra, Nova Gajdobra, Neštin i Vizić.

Pogledajte izjavu direktorice povodom ovog događaja

Po svojoj razvijenosti zauzima visoko mesto u Vojvodini.
Biblioteka ima:

  •     Odeljenje za odrasle korisnike
  •     Dečije odeljenje
  •     Zavičajnu zbirku
  •     Naučno odeljenje
  •     Odeljenje stare i retke knjige
  •     Antikvarnicu i
  •     Knjigoveznicu
Narodna biblioteka „Veljko Petrović”, Bačka Palanka
Foto: Obeležavanje dana biblioteke 2016 god/rtv

Nabavka knjiga u toku godine kreće se od pet do deset hiljada što je iznad republičkog standarda. U poslednjih pet godina broj korisnika je porastao za blizu 10% i sada ima blizu 12000 na 65000 stanovnika. Broj pročitanih publikacija je je blizu 120000, a broj manifestacija preko 100 godišnje. U popularnoj akciji „Čitalačka značka“ mališani su već treći put šampioni u čitanju kniiga u Republici Srbiji. Biblioteka je organizator i domaćin Festivala Ekološkog pozorišta za decu.

Duga tradicija bibliotekarstva u Bačkoj Palanci najbolji je pokazatelj da je knjiga ovde pronašla svoje pravo tle i podneblje.

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here