Humani Palančani: „Ako imaš – donesi, ako nemaš – odnesi“

6565

Posle Kikinde, Novog Sada,Valjeva i Beograda i Bačkopalančani su rešili da se priključe akciji „Ako imaš – donesi, ako nemaš – odnesi“ i tako pomognu onima kojima je u ovim hladnim danima pomoć najpotrebnija.


Nakon čiviluka i kuka dobrote na red su došli ofingeri. Svi koji ove zime imaju odeću viška, a žele da nekome izmame osmeh na lice, da ga ugreju ali i da mu pomognu da pregura zimu, mogu da ostave ispred kafića „Tema“.

Pročitaj više: Kuke dobrote u Bačkoj Palanci


Na ovu sjajnu ideju da postavi čiviluk došla je Dragica Vuletić, od nedavno penzionerka.

„Čiviluk sam postavila pre nepune dve nedelje, uzela sam iz kuće komade lepe garderobe, oprala ih i opeglala, pripremila ofingere i čiviluk i odnela ispred kafića „Tema“. Na ideju da se priključimo ovoj akciji sam došla postepeno. Kada sam u januaru šetala ulicama našeg grada, videla sam sugrađane kako idu slabo obučeni, pomislila sam da možda nemaju sebi da priušte jaknu. Ipak živimo u velikoj krizi i treba jedni druge da pomažemo koliko možemo. Videla sam da ovakva akcija postoji u ostalim gradovima Srbije, i smatram i da je Bačka Palanka dovoljno velikog srca da i ona podrži ovako nešto“, rekla je Dragica.

Kako kaže Dragica, primetila je da ljudi svakim danom donose novu i lepu garderobu, i kako je čula najčeće odnose noću.

„Žao mi je što je ljude sramota nemaštine. Sad tek uviđam koliko smo ponosan narod. Ali kada je u pitanju humanosti, tu ne treba biti ponosan. Moja cela porodica i prijatelji podržavaju ovu akciju. Pozivam sve građane Bačke Palanke da budu puni razumevanja i humanosti i da ukoliko imaju neki lep komad garderobe koji ne nose, odnesu ga i donesu nekom osmeh na lice“.


Ukoliko imate nepotrebne garderobe, a želite da nekom pomognete, imate šansu da to sada uradite! Kako kaže Saška Govedarica, menadžer u kafiću „Tema“, građani svaki dan donose garderobu i obuću. Čak su i ulazili unutra da traže kesu. Verujem da je ljude i sramota da uzmu i da ih neko vidi, ali nije sramota nemati. Dobro je što imaju ovakvu šansu.

„Mi svakako podržavamo ovakve akcije. Dali smo prostor ispred lokala gde stoji čiviluk. Iskreno se nadamo da će neko biti srećan da dobije novi komad garderobe koji nije mogao sebi da priušti“, istakla je ona.

Akciju je, preko društvenih mreža, pokrenula stranica „Kuke dobrote“, a ova humanitarna akcija već postoji u Hrvatskoj i Bosni, a širi se i celom Evropom.

 

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here