петак, април 19, 2024
Насловна Друштво Наше приче Talenat i volja nadomestili ruke

Talenat i volja nadomestili ruke

13765

Bačkopalančanka Dejana Bačko, rođena bez gornjih ekstremiteta, šampion u tekvondou, ali i uspešno slika. Sve životne aktivnosti Bačkopalančanka obavlja nogama i kaži da za nju „ne mogu“ ne postoji i da je srećna.

JA se uvek radujem, uvek sam srećna! Za mene ne postoji „ne mogu“. Držim se onog što mi je odmalena govorila majka: „Glavu gore! Samo napred!“ Tako kazuje Dejana Bačko iz Bačke Palanke, devojka koja je pre 22 godine rođena bez obe ruke, a danas je studentkinja treće godine Akademije likovne umetnosti u Novom Sadu i evropska vicešampionka u tekvondou.

– Pitala sam se u životu zašto sam baš ja rođena bez ruku, ali Bog je tako odredio. Jeste da mi je oduzeo ruke, ali mi je dao talenat za slikanje – kaže Dejana, koja je bila radosna što se ljudi dive njenom daru, ali i tužna što je na njenim izložbama bilo onih koji su komentarisali da „ona to ne crta“.

Prvu samostalnu izložbu imala je kao osmogodišnja devojčica u Istočnom Sarajevu, a potom u mnogim gradovima u svim bivšim jugoslovenskim republikama. Od svoje devete godine članica je Međunarodnog udruženja umetnika koji slikaju usnama i nogama (WDMFK), sa sedištem u Lihtenštajnu. Ovom Udruženju, od kojeg dobija stipendiju, svakog meseca šalje radove na određene teme. Od njenih najnovijih slika, sa novogodišnjim motivima, izrađene su čestitke.

Dejana u kreativnom zanosu / Bačkopalančanka vicešampionka Evrope

Profesorka likovne kulture Koviljka Kozomora, koja je Dejanu pripremala za upis u srednju školu i na akademiju, ističe da se njena učenica od drugih talenata razlikuje po volji, „jer kad ona nešto hoće, nema šanse da to ne uradi“. Iako je profesorka odvraćala učenicu od slikanja Novaka Đokovića, zato što njega nije lako „pogoditi“, Dejana je bila uporna i napravila četiri portreta (priprema se da uradi i peti) svog sportskog i životnog uzora.


– Novak me je inspirisao ne samo kao vrhunski sportista, nego i zato što ima veliko srce i pomaže ljudima. On me je ranije pomenuo u jednom intervjuu, a nedavno mi je poslao video-poruku podrške, što me je rasplakalo od sreće. Jedva čekam da ga upoznam i poklonim mu portrete – kaže Dejana.

U Bačkoj Palanci Dejana je trenirala savate boks, plivala i igrala fudbal, a u Novom Sadu, u koji se u drugoj godini fakulteta preselila sa bratom Davidom, počela je da vežba tekvondo. Trener TK „Gitros“ Aleksandar Andreevski naglašava da je nakon prvog udarca, koji je Dejana izvela, zaključio da je ona veliki talenat za tekvondo. Posle samo tri meseca treniranja osvojila je u avgustu 2016. zlatnu medalju na državnom prvenstvu u Beogradu, a u septembru srebro na evropskom šampionatu u Varšavi, posle čega se vinula na svetsku rang-listu, sa velikim izgledima za učešće na paraolimpijskim igrama u Tokiju 2020. godine.

Pogledaj: Intervju sa Dejanom Bačko

PORTRETI MINISTRA I PREMIJERA

USKORO će Dejaninom kičicom biti naslikani portreti ministra Aleksandra Vulina i premijera Aleksandra Vučića. Ona posebno želi da istakne pomoć koju su joj pružili pokrajinski sekretar za socijalnu politiku, demografiju i ravnopravnost polova Predrag Vuletić, njen Bačkopalančanin, i ministar Vulin, koji je, kako navodi, zaslužan što je dobila stipendiju od osiguravajućeg društva „Triglav osiguranje“.

NADAHNUĆE NIKA VUJIČIĆA

DEJANA je 2012. na „Spensu“ u Novom Sadu, gde je držao predavanje, upoznala čuvenog motivacionog govornika Nika Vujičića, momka iz SAD rođenog bez sva četiri ekstremiteta. Nik je tada zagrlio Dejanu i rekao da je ona za njega najveće nadahnuće.

Pratite i na facebooku najnovije vesti iz opštine Backa Palanka

 

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here