Kako je Bačka Palanka predstavljena kao sastavni deo regiona Bačke?

3400

Opšte informacije o Bačkoj

Ukupan broj stanovnika sva tri okruga (Severnobačkog, Južnobačkog i Zapadnobačkog upravnog okruga) je 1.025.637.

Ukupna površina 8.218 km2

Bačka je geografski region smešten u severozapadnom delu Autonomne pokrajine Vojvodina – Republika Srbija. Ovaj region administrativno je podeljen između Republike Mađarske i Republike Srbije. Granice Bačkog regiona čine reka Tisa na istoku – od Banata, reka Dunav: na jugu – od Srema, na zapadu sa Baranjom i Slavonijom.

Reljef Bačke je uglavnom ravničarski, sa obradivim zemljištem. Uz reku Dunav se nalaze mnogobrojne močvare i šume. Na jugoistoku regiona, na ušću reka Dunava i Tise, nalazi se Titelski breg, mali breg sa nadmorskom visinom od 152 m.

Bačka je administrativno podeljena na okruge: Južnobački, Severnobački i Zapadnobački upravni okrug. Veći gradovi Bačke su: Novi Sad, Subotica, Sombor, Bačka Palanka, Vrbas, Bečej, Senta, Apatin i drugi.

Južnobački upravni okrug obuhvata dvanaest lokalnih samouprava/gradova (grad Novi Sad, Bač, Bačka Palanka, Bački Petrovac, Beočin, Bečej, Sremski Karlovci, Srbobran, Vrbas, Žabalj, Titel i Temerin). Na prostoru Južnobačkog upravni okrug prema popisu iz 2011. godine živi 639.833 stanovnika.

Upoznajte se sa konkursima i koristite privilegije: Regionalna razvojna agencija Bačka 

Zapadnobački četiri (grad Sombor, Apatin, Kula i Odžaci). Na prostoru Zapadnobačkog upravnog okruga prema popisu iz 2011. godine živi 193.467 stanovnika.

Severnobački upravni okrug tri lokalne samouprave/grada (grad Subotica, Mali Iđoš i Bačka Topola). Bačka je baš kao i Vojvodina, multikulturalna, multikonfesionalna i multinacionalna regija. Na prostoru Severnobačkog upravnog okruga prema popisu iz 2011. godine živi 192.337 stanovnika.

Bačka, a naročito njen južni deo, vrlo je plodan i spada među najplodnije delove Evrope. Stanovništvo se bavi u prvom redu zemljoradnjom – proizvodnja svih vrsta žitarica, a posebno poznata je bačka pšenica i kukuruz. U manjim količinama kultiviraju se i ostala žita. Veoma je razvijeno vrtlarstvo, a značajno je i voćarstvo. Stočarstvo je sve do kraja 19. veka bilo glavno zanimanje stanovništva. Najviše stanovništva se bavi zemljoradnjom i stočarstvom, a u mnogo manjoj meri zanatstvom, trgovinom i industrijom. Svinjogojstvo je takođe veoma važno, a znatno je zastupljeno gajenje živine, ribarstvo, svilarstvo i lov. Od industrije je značajna mlinska, a važna je i industrija kudelje, svile i uopšte tekstilna industrija. Isto tako značajna je lončarska, cementna, ciglarska, pivarska, kožna i dr.

Bačka, kao deo »žitnice Srbije«, na Dunavu, između bogatih i kulturnih regiona, sa najraznovrsnijom i najbogatijom industrijom, razvijenim zanatstvom i najgušćom železničkom mrežom ima sve preduslove za ubrzani socioekonomski razvoj u narednim godinama sa mogućnošću da postane najrazvijenija oblast u AP Vojvodini i Repubulici Srbiji.


Budite prvi obavešteni o vestima iz opštine Bačka Palanka!
                       Pratite nas i na Facebooku: BPvesti
                       Instagramu: backapalankadesavanja
                       Twiteru:       BPdesavanja

 

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here