Posetili smo pijacu: Kupuje se i po jedan krompir

3432
Svratili smo na pijacu u Bačkoj Palanaci da vidimo kakva je ponuda u februaru. Cene prehrambenih proizvoda, voća, povrća i hemije na pijaci znatno su povoljnije nego u marketima, a raznovrsna ponuda pruža mogućnost da se na jednom mestu pronađe sve što je potrebno za domaćinstvo.

Prema rečima trgovaca, bogata ponuda ipak nije dovoljna da privuče kupce. Veću prodaju očekuju u prazničnom i u letnjem periodu, dok sad prosto nije sezona i uglavnom dolaze stare mušterije, naviknute na svoje prodavce i njihov kvalitet robe. Iako nije sezona, na tezgama se mogu naći sve vrste povrća i voća, pa čak i jagode.


O tome kakva je ponuda i prodaja u februaru, rekao nam je Milenko Petrović, mladi dečko koga smo zatekli za prvom tezgom kada se uđe u pijacu.

„Prodaja ide jako slabo u februaru, mnogo manje se kupuje nego prošlog meseca, što je i opravdano, jer je u januaru bilo mnogo praznika i slavlja pa su ljudi više kupovali. Kada poredim ovaj period ove i prošle godine, mogu reći da je prodaja pala za 30%. Generalno prodaja je jako loša i kupuje se i po dva krompira, jedna narandža što se godinama unazad nije dešavalo“.

Cene robe u februaru su dosta niže nego prošlog meseca, ali je kupovna moć ovog meseca drastično pala. Mada, ovde su kupci veoma specifični, na primer kupuju se karfiol, tikvice i brokoli koji sada imaju visoku cenu, dok slabije ide prodaja banana, narandži i mandarina koje su veoma povoljne u ovom periodu godine. Trenutno imamo u ponudi jagode, tj. imali smo, jer smo već jutros sve prodali, iako im je cena 400 dinara za 600 grama. Veoma neobično da se skuplji proizvodi prodaju više nego jeftini, a kupaca je sve manje. Što se tiče kupovine ovih dana, najviše se prodaju tikvice, luk, krompir i zelena salata“, ističe Milenko.

Kompletna ponuda i na našoj pijaci povrća i voća je iz uvoza. Trenutno se može naći i dinja iz Italije, jagoda i narandža iz Španije. Jedino je spanać iz plastenika i zelena salata, koja je dosta sitnija od uvozne iz Italije.

Kako Milenko navodi on bira najkvalitetniju robu iz uvoza bez obzira na cene, jer je probao svašta i trenutno se kod njega mogu naći provereni i kvalitetni proizvodi prve klase. Jer kako on kaže, bitno je da kupac zadovoljan i da se vrati da ponovo kupi.

Iako se većina proizvoda prodaje na kilogram, skoro i da nema takve kupovine – jedna tikvica,dva paradajza, jedna, dve papričice, tek da bude sveže za salatu.

U ponudi se mogu naći tikvice koje su 300 dinara, kojima je cena u januaru bila 400 dinara, cena karfiola i brokolija je 250 dinara koja je pala sa 450 dinara dok paprika i dalje ima visoku cenu od 350 dinara po kili. Što se tiče belog luka u ponudi se može naći domaći za koji morate izdvojiti 1000 dinara za kilu i kineski koji je 200 dinara kila.

– Kako kaže Mlenko domaći se više prodaje i znatno je kvalitetniji od kineskog koji ukoliko duže stoji dobija zelenu boju. Domaći se uglavnom više prodaje, što je pohvalno da se i tu kupci ne obaziru na nižu cenu.

Milenko na pijaci prodaje nekoliko godina unazad, njegova porodica se bavi proizvodnjom i preprodajom voća i povrća već dvadeset godina. Trude se da imaju najkvalitetniju robu prve klase. Kako on kaže uvek se nađe neki nezadovoljan kupac koji poredi robu iz marketa i robu sa pijace, koje su neuporedive po kvalitetu i svežini.

Ima svega, ponuda je raznovrsna, ima i ljudi, ali nema para.

Prodavci u sve težoj poziciji

Pijaca jeste puna raznovrsne ponude i sve tezge su većinom popunjena, ali kako prodavci ističu cene pijačnine su veoma visoke i teško da prodaja može pokriti troškove. Kako oni ističu, bore se sa marketima u kojima se može naći lošija roba sa manjom cenom za kojom kupci hrle, jer kvalitet danas više nije kriterijum nego cena.

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here