Da li je štetnan arapski ugovor o zakupu zemlje za Karađorđevo?

1941

Istraživanje Insajdera: Stručne službe Vojske upozoravale na štetnost ugovora s arapskom firmom Al Rawafed o zakupu zemljišta za Karađorđevo.

Već dve godine kompanija Al Rawafed, u većinskom vlasništvu istoimene firme iz Ujedinjenih Arapskih Emirata i manjinskom vlasništvu države Srbije, obrađuje 3.500 hektara državnih oranica, a da javnosti nisu odstupne informacije o tome koliko je plaćen zakup, odnosno koliki su prihodi države od ovog aranžmana. Reč je o zemljištu u vlasništvu Vojne ustanove Morović u pogonu Karađorđevo.

Prema saznanjima Insajdera, Sektor Ministarstva odbrane za materijalne resurse dao je još krajem 2013. mišljenje da za Ministarstvo ne može biti prihvatljiva ponuda da Al Rawafed plaća nadoknadu od 20 odsto ostvarenog godišnjeg profita na tom zemljištu. Uprkos tome, baš takav model plaćanja predviđen je krovnim ugovorom koji je 2014. s arapskim partnerima sklopila Vlada Srbije.

Podaci o prihodima na zemljištu Karađorđevo nepoznati javnosti
Prema javno dostupnom finansijskom izveštaju, u prvoj godini poslovanja kompanija Al Rawafed nije imala prihoda, a 2015. je završila s gubitkom od 200 miliona dinara.

Nije poznato kakvi su prinosi i da li su bilo kakvi prihodi ostvareni na zemljištu pogona Karađorđevo. Tako se ne zna ni da li je zbog loših poslovnih rezultata Al Rawafeda na gubitku i država Srbija, na šta su stručnjaci iz Ministarstva odbrane od početka upozoravali.

Zbog nepostojanja garancija da će Vojnoj ustanovi Morović biti isplaćena adekvatna nadoknada za korišćenje njenih oranica u slučaju da arapsko-srpska kompanija Al Rawafed ne ostvari profit, stručne službe Ministarstva su iznele negativan stav o ovom predlogu raspodele dobiti.

O tome postoji zvanična dokumentacija koju je Ministarstvo odbrane odbilo da dostavi novinarima Insajdera.

Prema našim saznanjima, Sektor za materijane resurse upozorio je da bi prema planiranom prihodu Al Rawafeda Vojska Srbije mogla da računa na nadoknadu od 20 odsto, odnosno 152 evra po hektaru godišnje. To je manje od 223 evra, koliko je pogon Karađorđevo do tada prihodovao, manje od ponude Al Dahre koja je iznosila 263 evra i nedovoljno za finansiranje troškova pogona Karađorđevo koji su ostali u vlasništvu države.

Stručna služba Ministarstva ocenila je, prema saznanjima Insajdera, i da bi u slučaju da Al Rawafed ne ostvari planirani profit “naš prihod bio ravan nuli”.

Sektor za materijalne resurse protivio se i drugoj ponudi po kojoj bi Vojska dobijala fiksno 175 evra po hektaru plus 20 odsto godišnjeg prihoda, što po istom principu može biti dodatnih 152 evra, a može biti i nula, ako profita nema.


Podaci o nadoknadi koju plaća Al Rawafed strogo čuvana tajna

Nadležne institucije već mesecima odbijaju da odgovore na pitanja novinara Insajdera koliko je tačno novca arapsko-srpska kompanija Al Rawafed Srbija uplatila Vojnoj ustanovi Morović za korišćenje državnih oranica u Karađorđevu.


Da su ti podaci strogo čuvana tajna, iako je reč o zemljištu u vlasništvu države, najbolje govori ćutanje svih institucija kojima smo se tim povodom obratili. Odgovore nismo dobili od Vlade Srbije, Ministarstva privrede, Uprave za trezor pri Ministarstvu finansija, Ministarstva odbrane, kao i od vlasnika ove zemlje – Vojne ustanove Morović.

Ministar odbrane Zoran Đorđević je 23. januara pozvao na „strpljenje“, rekavši da je on te podatke tražio pre mesec dana i da će biti objavljeni na sajtu Ministarstva čim ih dobije.

„Još mi nisu dali, ali pitaću ih… poslaću Vam kad otprilike očekujem od njih, a objavićemo na sajtu koliki su bili prihodi za 2015, a onda ćemo vrlo brzo da imamo, jer to će biti u stvari matematika i formula za 2016, ona će biti odmah“, rekao je Đorđević za Insajder.net.

Podaci ipak nisu objavljeni, a Ministarstvo odbrane je uz obrazloženje da je reč o poslovnoj tajni u dva navrata odbilo da po zakonu o dostupnosti informacija od javnog značaja odgovori na pitanje Insajdera koliko Al Rawafed plaća državno zemljište koje obrađuje već dve godine.

Na takvo rešenje Insajder je uputio žalbu povereniku za dostupnost informacija od javnog značaja i taj postupak je u toku.


 

Ugovor s Al Rawafedom na osnovu međudržavnog sporazuma UAE i Srbije

Ulaganje arapske kompanije Al Rawafed u srpski agrar jedan je od poslova koje je država ugovorila s investitorima iz Ujedinjenih Arapskih Emirata na osnovu međudržavnog sporazuma koji praktično suspenduje zakone Republike Srbije.

Iako se u ugovoru navodi da je Al Rawafed imenovana za ovaj posao kao vodeća poljoprivredna kompanija iz UAE, prema istraživanju Insajdera ta firma je licencu za rad dobila samo tri meseca pre potpisivanja ugovora s predstavnicima Vlade Srbije.

Ugovorom je predviđeno partnerstvo Al Rawafeda iz UAE i srpske strane kroz osnivanje zajedničkog preduzeća u kom strani partner ima 80 % vlasništva a država Srbija 20 %.

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here