Komunalprojekt odredio prioritete za 2017. godinu

1306
Radna jednica Vodovod i kanalizacija - Fabrika vode
JKP „Komunalprojekt“ – Zvanično saopštenje
Preuzimanjem komunalnih delatnosti u naseljenim mestima opštine Bačka Palanka, od strane JKP Komunalprojekt-a uočeni su osnovni problemi, a to su nedovoljni kapaciteti izvorišta, neodgovarajući tretman vode u seoskim naseljima, zastarela vodovodna mreža i oprema, što uzrokuje gubitke u eksploataciji.

Višedecenijska eksploatacija bez ozbiljnijih zahvata u održavanju i modernizaciji uslovili su da su bunari danas u lošem stanju, malog kapaciteta i na granici ekonomske isplativosti.

Zadatak JKP Komunalprojekt-a jeste da sve te probleme sistematski rešava, a za šta je potrebno i vreme i znatna finansijska sredstva.

Za realizaciju investicija u 2017. godini, koje su planirane u drugoj polovini godine, potrebno je obezbediti sredstva sa viših nivoa vlasti te je prvi prioritet u ovom trenutku izrada projektno – tehničke dokumentacije.


Trenutno je u toku i izrada urbanističkog projekta neophodnog za izhodovanje građevinske dozvole koja je potrebna za izgradnju bunara u Pivnicama i Bačkoj Palanci i po završetku istog sledi konkurisanje za sredstva kod Pokrajinskog sekretarijata za šumarstvo, poljoprivredu i vodoprivredu za izgradnju bunara.

Projektna dokumentacija se završava i za izgradnju kanalizacione mreže u severnoj radnoj zoni koja je predviđena u planu i programu za ovu godinu sa sredstvima opštinskog budžeta kao i za izgradnju vodovodne i kanalizacione mreže u romskom naselju „Čerga“ u Bačkoj Palanci za koju se sredstva za realizaciju očekuju iz IPA fondova.

U toku je nabavka materijala za hidromašinsko opremanje novog bunara u Obrovcu čime će se kvalitet vode značajno popraviti u tom naseljenom mestu.

Za sistemski razvoj vodosnabdevanja na teritoriji celokupne opštine jeste potrebna izrada Generalnog projekta vodosnabdevanja naseljenih mesta. Generalni projekat treba da predvidi proširenje izvorišnih kapaciteta, model distribucije i prerade koji sa tehnološkog i finansijskog stanovišta obezbeđuje kontinuitet i kvalitet vodosnabdevanja na teritoriji cele opštine.

v.d. direktor Komunalprojekt-a Aleksandar Bogunović

Kada je u pitanju odvođenje otpadnih voda, osnovni preduslov za sistemski razvoj infrastrukture na teritoriji celokupne opštine jeste izrada Generalnog projekta odvođenja otpadnih voda naseljenih mesta.
Na taj način će se prevazići primarni problem raznolikosti više tipova kanalizacionih mreža i tehnologija za prečišćavanje otpadnih voda i njihovo povezivanje u funkcionalan sistem.

Generalni projekat treba da predvidi i omogući korišćenje tzv. grupnih sistema, kojima se jednim PPOV prečišćavaju otpadne vode iz više obližnjih naselja, povezanih magistralnim kolektorima sa odgovarajućim KCS (kanalizacionim crpnim stanicama).


Što se tiče projektne dokumentacije azila za pse u Novoj Gajdobri u toku je izrada projekta za parterno uređenje istog, kao i usklađivanje projektne dokumentacije za izgradnju kapele u Neštinu.

Drugi prioritet je smanjenje gubitaka kako fizičkih tako i administrativnih, kroz uvođenje najsavremenijih tehnologija za praćenje i merenje vode potisnute u sistem i to na svakom korisničkom mestu daljinskim putem i implementacija podataka u jedinstven informacioni sistem.
Ovim merama će se značajno povećati tačnost očitavanja, povećati naplata, smanjiti troškovi i unaprediti kvalitet usluge i odnosa sa korisnicima, a sa druge strane obezbediti dodatna sredstva potrebna za ulaganje u unapređenje infrastrukture.

JKP „Komunalprojekt“ – Zvanično saopštenje

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here