Dragana Menčik među 16 najboljih prosvetnih radnika

2615

Nagrađeni najbolji prosvetni radnici Srbije

Šesnaest najboljih iz Kikinde, Kule, Karavukova, Bačke Palanke, Beograda, Novog Sada, Pančeva, Čačka, Kragujevca, Kruševca, Aleksinca i Niša, po oceni komisije dobilo je ovo prestižno priznanje Udruženja Živojin Mišić. Oni su izabrani u konkurenciji od više od 300 kandidata prijavljenih na prošlogodišnji konkurs za Najbolje edukatore Srbije.

Po treći put najbolji učitelji, nastavnici i profesori pokazali su koliko je kvalitet u radu važan za celo društvo i budućnost zemlje, a cilj organizatora bio je da ih podsete na to da su pokretači promena u društvu, preduzimljivi, inovativni i kreativni majstori svog zanata. Svi nagrađeni dobili su pored ličnog dela nagrade i po 100.000 dinara za unapređenje svog rada i projekte sa učenicima ili opremu. Najviše su se vrednovali inovativnost i proaktivnost u radu sa učenicima.

Među nagrađenima je učiteljica u OŠ „Sveti Sava“ iz Bačke Palanke Dragana Menčik. Pogledajte zašto se ona ponela ovu prestižnu nagradu.

Dragana Menčik – Učiteljica razredne nastave u OŠ „Sveti Sava“, Bačka Palanka

Učiteljica Dragana potpuno je posvećena svom poslu, a kažu da je razlog to što voli detinjstvo kao takvo. U poslu je izuzetno inovativna i saradljiva. Voljna je da uključuje roditelje kao i ostale članove porodice u svoj rad i školski život.

Drži časove narodne tradicije sa dedama i bakama, radionice sa mamama i tatama, porodične kvizove na kraju školske godine, organizuje posete salašima, radionicama ili u firmama roditelja i rođaka kako bi deca upila što više funkcionalnih i životnih znanja. Svaki trenutak koristi da poveže i primeni školska znanja u životnim situacijama.

Vredna je i izuzetno pozitivna osoba. Otvorena je za saradnju, učenje i razmenu iskustava, čime doprinosi stavranju radne i prijateljske klime u odeljenju.

Zašto je glavno pitanje koje postavlja pred učenike, i time ih podstiče da misle svojom glavom. Podjednako neguje matematička znanja i kreativnost, ali i divergentne veštine karakteristične za likovno, muzičko i slične predmete.

Njena deca su još pre 5 godina vodila elektronski portfolio.https://sites.google.com/a/el-skolasvetisavabp.edu.rs/portdrag24/redovna-nastava/razliciti-pristu pi-nastavi/programirana-nastava

I danas ističe da su najvredniji rezultati u školi rezultati timskog rada. Izdvajaju je različiti pristupi nastavi: nastava putem otkrivanja, problemska nastava, programirana nastava, projektna nastava, ambijentalna nastava, tematsko povezivanje, grupni oblik rada i rad u paru. Kod dece razvija kritičko mišljenje.

Često podseća roditelje koliko je važno da provode vreme sa svojom decom, daleko važnije od toga da samo rade obezbeđujući im uslove za život.

Održala je mnogo oglednih časova, od kojih su neki “Poseta seoskom gazdinstvu” http://letopis.svetisavabp.edu.rs/2014/10/blog-post_17.html

“Igre i igračke naših predaka” http://www.slideshare.net/slavicajuric/ss-9786147

“Muzika traži uši” i taj rad je nagrađen prvom i specijalnom nagradom na prvom konkursu Digitalni čas 2010/2011. godine.

Vrhunac uspeha timskog rada sa svojim učenicima učiteljica je postigla interdisciplinarnim radom “Priča u hlebu” koji je nagrađen 1. nagradom na Evropskom takmičenju inovativnih nastavnika 2009. godine. Otuda je proizašao i Dečiji festival hleba koji je jedne godine imao i nivo nacionalnog festivala: https://festivaleba.wordpress.com/. Timski rad učiteljice Dragane ilustruje i sledeći snimak https://www.youtube.com/watch?v=k1sT96FV-t4.

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here