Srednjoškolci prijavite se na Outreach vikend Evropskog parlamenta mladih Srbije

1542

Evropski parlament mladih Srbije priprema novo regionalno okupljanje


U Bačkoj Palanci se 18. i 19. marta održava 1. Outreach vikend Evropskog parlamenta mladih Srbije (EYP Serbia) koji će po prvi put biti organizovan u našem gradu. Srednjoškolci, delegati svoje učešće mogu da prijave na linku https://goo.gl/forms/TdTlWvKDNZWQplid2 (Rok za prijave je 14. mart 2017. u 23:59. Radni jezik zasedanja je engleski).

Evropski parlament mladih je nevladina, neprofitna, omladinska organizacija prisutna u 41 zemlji širom Evrope sa ciljem podsticanja mladih da preuzmu inicijativu i da aktivno učestvuju u procesima donošenja odluka i kulturne razmene i razumevanja.

Osnovna delatnost EPM Srbije je organizacija konferencija (zasedanja), koja predstavljaju simulaciju procesa donošenja odluka u Evropskom parlamentu. Na ovim događajima, učesnici, podeljeni u radne grupe (komitete), raspravljaju o društveno aktuelnim temama, pokušavaju da identifikuju neke probleme i predlože rešenja koja treba da formulišu u zvaničnom dokumentu – rezoluciji.

Finalni deo svakog zasedanja je debata na Generalnoj skupštini, gde svaki odbor predstavlja svoja rešenja problema sa kojima su raspravljali.

Zašto se priključiti?

EPM organizuje mnoštvo konferencija na različitim nivoima, od kojih su najviši nivo internacionalnih zasedanja (koja se uglavnom održavaju u nekim od sledećih gradova: Riga, Cirih, Amsterdam, Barselona…). Ukoliko želite da učestvujete na internacionalnom zasedanju, potrebno da se kvalifikujete za nacionalno zasedanje, što možete uraditi učestvovanjem na Outreach Weekendu u Bačkoj Palanci, u ulozi delegata (učesnika). Ukoliko ste voljni da se aktivirate u svojoj zajednici, zainteresovani da diskutujete o trenutnim aktuelnim regionalnim temama ili ste jednostavni željni da poboljšate sebe akademski, a trenutno ste učenik srednje škole – zagarantovano će vam se dopasti ova konferencija!

Elena Tadić / Foto: Đulići media team

Elena Tadić, koordinator u Uniji srednjoskolaca Srbije, koja je učestvovala nekoliko godina na zasedanjima i konferenijama nam je iznela svoja iskustva:


Za mene je Evropski parlament opisan sa tri reči- nezaboravan, neponovljiv, neobičan.
1. Neobičan – ovo je jedan od retkih načina da se mi mladi okupimo. U današnje vreme je sve teže pričati o temama koje pogađaju svet, a posebno nas. Na zasedanjima EPM se kroz zabavan i interesantan način prolazi kroz te teme i mladi imaju mogućnost da kažu svoje mišljenje ili razviju isto.


2. Neponovljiv – Ovakvo iskustvo je nešto što se stiče samo jednom. Način na koji EPM funkcioniše je stvarno jedinstven. Kao veliki borac za srednjoškolce i neformalno obrazovanje, uvidela sam da je on način za sticanje kritičke svesti kod đaka, čak oni posle žele da svojim vršnjacima prenesu ono što su naučili.

3. Nezaboravan – najvažnije u EPM-u su, definitivno, ljudi. Imala sam priliku da upoznam mlade ljude iz preko 20 zemalja Evrope, družim se sa njima i steknem prijateljstva za ceo život. Još mogu da se setim svog prvog zasedanja 2015. godine i još uvek se čujem sa svim ljudima koje sam upoznala tada. Sve igrice koje smo igrali, „fazone“ i šale koje smo pravili, sve je to ono čega se odmah setim kada mi neko kaže EPM. Entuzijazam koji ti mladi ljudi imaju je neverovatan, kao i želja za razumevanjem tuđih shvatanja, kulture i običaja. 
„Za mene lično, ovakvi događaji su veoma značajni zbog umrežavanja ljudi. Iako je Evropski parlament mladih organizacija sa velikim brojem mladih, skoro svi se međusobno poznajemo. To nam umnogome olakšava da upoznamo različite kulture i posetimo neka nova mesta“, izjavio je Krištof Stupka, predsednik 9. Nacionalnog zasedanja EPMS (Češka).“Evropski parlament mladih je meni defintivno promenio život. Toliko novih veština i komeptencija sam razvio na nekolilo zasedanja, koje nisam uspeo da steknem za 10 godina školovanja. Savršena šansa da se mladi aktiviraju, budu aktivni organizatori i doprinose neformalnom obrazovanju, a ne da budu pasivni korisnici koji samo uče da reprodukuju znanje dobijeno u školi. Takođe, voleo bih da spomenem urnebesno brz napredak mog engleskog i svih komunikacionih veština sa sve samopouzdanjem u sebe i svoje mogućnosti“, Petar Tomić, organizator Prvog OutReach Weekend-a (Bačka Palanka, Srbija).Ko: Evropski parlament mladih Srbije (EYP Serbia)
Šta: 1st OutReach Weekend
Kada: 18-19. mart 2017.
Gde: Bačka Palanka
Kako se prijaviti: https://goo.gl/forms/TdTlWvKDNZWQplid2 (rok je 14. mart u 23:59, prijave se popunjavaju na engleskom jeziku)
Kako dobiti više informacija:
-Petar Tomić (0665096490 [email protected])
-Fejsbuk stranica: Regional Sessions of EYP Serbia

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here