Silbaš: Srpska pravoslavna Crkva Svetog Jovana Zlatoustog

2282

Srpska pravoslavna Crkva Svetog Jovana Zlatoustog u Silbašu

Vreme nastanka: 1755-1790
Tip kulturnog dobra: Spomenik kulture od velikog značaja
Vlasnik: Republika Srbija
Nadležna ustanova za zaštitu; Pokrajinski zavod za zaštitu spomenika kulture Novi Sad

Srpska pravoslavna Crkva Svetog Jovana Zlatoustog u Silbašu, mestu u opštini Bačka Palanka, podignuta je u drugoj polovini 18. veka, u periodu od 1755. do 1790. godine, zaštićena je kao spomenik kulture kao kulturno dobro od velikog značaja.

Silbaš: Crkva posvećena Svetom Jovanu Zlatoustom je jednobrodna građevina izdužene osnove sa petostranom oltarskom apsidom i plitkim pravougaonim pevnicama. Naos je podeljen na tri traveja, dok je barokni zvonik doziđivanjem dveju bočnih prostorija zvonik je 1839. godine spojen sa prostorom naosa.

Arhitektonskim rešenjem crkva u Silbašu stilski se vezuje za oblike Crkve Svetog Georgija u Somboru, koja je čitave tri decenije bila graditeljski uzor za većinu seoskih hramova u okolini. Fasade hrama skromno su ukrašene. Oko prozora je jednostavna profilacija, a na pevnicama su pilastri s kapitelima. U drugoj polovini 18. veka postavljen je ikonostas sa baroknom rezbarijom i ikonama nepoznatih majstora. Raspoređene su na soklu, zonama prestonih, apostolskih i proročkih ikona, sa Raspećem na vrhu. Delimična konzervacija ikonostasa obavljena je 1967. godine.

 

 

Budite prvi obavešteni o vestima iz opštine Bačka Palanka!
                       Pratite nas i na Facebooku: BPvesti
                       Instagramu: backapalankadesavanja
                       Twiteru:       BPdesavanja

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here