Veliko priznanje ekipi SSŠ „Dr Radivoj Uvalić“ (VIDEO)

2907

Pogledajte video u kakvim uslovima živi porodica Nikolić iz Bačke Palanke. Više o tome priča Dragan Nikolić, učenik SSŠ „Dr Radivoj Uvalić“:

Ekipa Srednje stručne škole „Dr Radivoj Uvalić“ nagrađena na konkursu „Evropski dnevnik“

U okviru konkursa „Evropski dnevnik“ koji sprovodi EU Info centar pod pokroviteljstvom Delegacije Evropske unije u Srbiji, u kategoriji multimedijalnih radova nagrađen je rad učenica SSŠ „Dr Radivoj Uvalić“ iz Bačke Palanke.

Između 164 prispela rada, nakon sprovedene selekcije, stručni žiri sačinjen od novinara i stručnjaka za obrazovanje i komunikacije, nagradio je rad pod nazivom „O Romale, o chavale“ čiji autori su Tijana Živkov i Danijela Tatić, učenice 2. razreda smera turistički tehničar i Ivana Radulov, učenica 1. razreda smera ekonomski tehničar. Njihov mentor bila je prof. srpskog jezika i književnosti Miljana Popadić.

Pogledajte rad „O romale, o Chavale“

Reč mentora

„Profesor sam srpskog jezika i književnosti, takođe sam i urednik školskih elektronskih novina.
Nakon što sam u oktobru od direktora škole dobila obaveštenje o konkursu, sačinila sam tim. Onda je usledila oluja ideja. S obzirom na to da projekat E. dnevnik afirmiše neke opšte ljudske vrednosti, razmišljali smo za koju temu da se odlučimo. Jedna od tih vrednosti jesu i prava manjina i društveno marginalizovanih grupa, kao što su Romi. Našu školu pohađa 18 đaka romske nacionalnosti. Imala sam lepo iskustvo u radu sa njima, ali sam se uvek suočavala sa brojnim problemima koji prate školovanje te dece i njihovo uključivanje u društvo. Ostala deca nisu svesna ovih problema i često imaju predrasude o Romima. Drugi pak žele da im pomognu, da ih podrže, da razumeju njihove probleme, ali ne znaju kako“, kaže Miljana Popadić za BPdešavanja.

„Tako nam se ova tema nekako nametnula sama. Već tokom oktobra prionuli smo na posao. Istraživali smo ovaj problem. Devojke, članice tima, bile su veoma motivisane. Inspirisali smo jedni druge. Istraživanje podataka, istorije Roma, istorije predrasuda o njima, bilo je inspirativno samo po sebi. Primeri iz naše škole, takođe. Tako smo o našim sadašnjim i bivšim đacima snimili i tri kratka filma koji su deo rada kao jedne šire celine. Rad ima svoju poruku, koja podstiče na delanje, i Rome i one koji sa njima žive. Ideja nam je da ovaj rad ne završi samo kao rad za konkurs. Želimo da damo svoj istinski doprinos inkluziji Roma. To je ono što tek predstoji. Želela bih da se zahvalim školi i kolegama koje su nam pružile veliku podršku tih nekoliko meseci koliko je trajao rad na projektu“, ističe Miljana.

Učenice SSŠ „Dr Radvivoj Uvalić“

O radu
Kako autorke nagrađenog rada kažu, „O Romale, o chavale“ je multimedijalni rad nastao iz ideje da u svojoj sredini doprinesu zaštiti ljudskih i manjinskih prava, inkluziji romske nacionalne manjine u obrazovni i društveni sistem Srbije i razbijanju predrasuda o njima. Zamišljen je kao nastavno sredstvo i promotivni sadržaj široke namene.
Nagrada za ovaj uspeh je putovanje u Evropsku uniju na koje se kreće na Dan Evrope, 9. maja. Za nagrađene će biti organizovani kulturno-obrazovni i turistički sadržaji u Ljubljani, Beču i Budimpešti.

Svetlana Nedeljković se obraća Romima:

 

Pogledajte rad „O romale, o Chavale“

Pročitaj više:

Najbolji promotivni spot i nastup na sajmu u Ljubljani iz Bačke Palanke

Tomislav Đuretić: Vratili smo se kao pobednici

Poznati građani Opštine Bačka Palanka – Dr. RADIVOJ UVALIĆ

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here