Gimnazijalci nižu uspehe

2311
Protekla je već polovina drugog polugodišta u školama u Srbiji. Ekipa Nedeljnih novina posetila je Gimnaziju „20. Oktobar“ u Bačkoj Palanci i od direktorke Tamare Antić saznali su kako teku nastava i ostale aktivnosti u ovoj renomiranoj palanačkoj srednjoj školi.

„Tokom polugodišta u januaru, nastupile su ekstremne hladnoće i mi smo pozvali ljude iz Toplane, da provere instalacije i pripreme grejanje za nesmetani nastavak delovanja škole. To je i učinjeno i drugo polugodište je krenulo onako kako treba, sve je išlo po protokolu i nismo imali nekih neželjenih promena, nedostataka tako da je nastava tekla nesmetano“, priča direktorica Tamara Antić.

„Pored pohađanja predavanja, naši učenici su učestvovali i na raznim takmičenjima, opštinskim i okružnim, a ono što je obeležilo ovaj period do sada je veliki uspeh učenice 2. razreda prirodno-matematičkog smera Milene Jelić, koja je osvojila prvo mesto na republičkom takmičenju iz matematike, a mentor joj je bila profesorica matematike Radmila Knežević.

Unazad nekoliko godina nije postignut ovako sjajan rezultat, imali smo finaliste na republičkim takmičenjima, druge i treće nagrade, ali prvo mesto je stvarno veliki uspeh, pogotovo ako pogledate da su se tu pojavili najbolji matematičari iz cele Srbije, ono najbolje što kod nas u ovom trenutku postoji u srednjim školama. Pored nje, imali smo još uspešnih učenika, jedna ekipa je učestvovala na konkursu privatnog fakulteta „Singidunum“, pod nazivom „Digitalna komunikacija u turizmu Srbije“. Formiran je tim od učenika 3. i 4. razreda, Tara Pogančev iz trećeg razreda prirodno-matematičkog smera, zatim Milan Panić, takođe učenik trećeg razreda ali društveno-jezičkog smera i Stefan Štrbac učenik četvrtog razreda informatičkog smera. Njih troje, zajedno sa profesoricom Jasnom Lukić, osvojili su prvo mesto na ovom finalnom takmičenju u konkurenciji 18 škola“, istakla je ona.

„Ovog vikenda nam odlaze učenici na republičko takmičenje iz nemačkog jezika i to Sergej Avgustinov sa profesoricom Snežanom Ranisavljević i na republičko takmičenje iz geografije tzv. „Geografsku olimpijadu“, učenici maturanti, Goran Radanović i Dejan Radičić sa opšteg smera, a vodi ih profesorica Svetlana Parović. U toku drugog polugodišta imali smo i finale 12. poetskog konkursa „Mika Antić“ i ugostili smo decu iz raznih gradova, Valjeva, Beograda, Čačka – gimnazijalce, a iz Zmajeva i Srbobrana imali smo učenike osnovne škole.

Dan je bio posvećen poeziji, a dobrom organizacijom proslavili smo ovaj poetski konkurs širom republike. Trenutno nam je u toku realizacija programa „Pestaloci“ i grupa dece, njih dvanaestoro je otišlo za Švajcarsku zajedno sa profesoricama. Javili su se, uživaju, učestvuju u radionicama, obilaze lepote ove alpske zemlje. Takođe smo učestvovali i u godišnjem skupu „UNESKO“ klubova iz Srbije u Ruskom Krsturu, gde smo imali prezentaciju i grada i škole“, objašnjava direktorica.

„U samoj školi, zahvaljujući dobroj saradnji sa Domom zdravlja i Društvom za borbu protiv raka, održali smo predavanje o raku grlića materice. Imali smo i predavanje vezano za alkohol i vožnju, u saradnji sa Udruženjem za rodnu ravnopravnost SO Bačka Palanka i udruženjem policajaca Novog Sada „Dr Arčibald Rajs“. Predavanje je bilo veoma interesantno i poučno. Kasnije smo, u sklopu iste teme, imali predavanje „Još uvek vozim“ Udruženja paraplegičara Srbije u saradnji sa sektorom za saobraćaj SO Bačka Palanka, za drugu ciljnu grupu učenika“, rekla je u svom obraćanju čitaocima „Nedeljnih novina“ direktorka Gimnazije, Tamara Antić.


Na kraju, uputila je apel malim maturantima, učenicima 8. razreda osnovnih škola, da počnu razmišljati o upisu u gimnaziju, srednju školu sa dugom i lepom tradicijom u našem gradu.

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here