Ovčarski dani u Obrovcu

3178

OBROVAC: Po deseti put u Obrovcu kod Bačke Palanke održani su „Ovčarski dani“, a to je bila prilika da se vidi oko 120 primeraka rase ovaca „il de frans” iz cele Vojvodine, odnosno da odgajivači iz Kaća, Čeneja, Bačkog Novog Sela, Obrovca… izlože svoja reprezentativna grla.

Među uzgajivačima za apsolutnog pobednika proglašen je Dragan Petrović, veterinar iz Obrovca koji je dobio i prigodne pehare i diplome.

Po hladnom i povremeno kišovitom vremenu u nedelju, ipak se okupilo blizu 1.500 ljudi – ovčara, potencijalnih stočara, znatiželjnika. Takmičilo se u kuvanju čobanca, kao i u šišanju ovaca, ali u tim nadmetanjima zabava i učešće bili su važniji od pobede.

U konkurenciji jagnjadi prvo mesto za svoju kolekciju osvojio je Slavko Ilić iz Kaća, drugo mesto pripalo je Draganu Petroviću iz Obrovca, a treći sa svojom kolekcijim jagnjadi „il de frans” bio je Bojan Jakovljević, takođe iz Obrovca. Za kolekciju ovaca sva tri prva mesta pripala su domaćinima, odnosno Dragoljubu Ćosiću, Stanku Mediću i Draganu Petroviću. Najboljeg ovna na izložbu je doveo Vlajko Jovešić iz Bačkog Novog Sela, a drugo i treće mesto za svoje ovnove osvojili su Dragan Petrović i Stanko Medić iz Obrovca, dok je u konkurenciji kolekcije šilježadi nagradu dobio Svetozar Murgarski iz Čeneja.

– Ovčarstvo se u Obrovcu, čini se, polako oporavlja – kaže za „Dnevnik“ apsolutni pobednik „Ovčarskih dana“ u Obrovcu Dragan Petrović. – Na primer, 2008. godine u našem selu bilo je 480 ovaca rase „il de frans” da bi posle dve godine njihovoj broj dostigao skoro 3.000. Zbog pada cena danas ima umatičeno oko 700 grla, odnosno dva vlasnika u našem selu imaju po oko 100 komada, nas desetak od 30-60 i isto toliko vlasnika ima do 30 komada ovaca. Nemamo pašnjaka, zemljište je pored nasipa pošumljeno, pa u narednih pet godina ne smeju tamo da napasaju ovce. Izgubili smo i 1.500 hektara državne zemlje koju obrađuje jedna strana kompanija, a mi stočari nemamo pravo na preči zakup, pa je teško predvideti šta će biti u doglednoj budućnosti.

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here