Evo šta kaže MUP povodom slučaja prijave Karanovića

4258
Tokom kontrole postupanja policijskih službenika u Bačkoj Palanci nije bilo nikakvog uticaja na Službu unutrašnje kontrole, izjavio je juče načelnik tog sektora MUP-a Miloš Oparnica istakavši da je tokom rada ustanovljen niz nezakonitosti u ovom predmetu što je, kako kaže, rezultiralo krivičnom prijavom protiv jednog policijskog službenika za krivično delo zlostavljanje i mučenje.

„Tokom rada na ovom predmetu nismo imali nikakve instrukcije, niti bilo kakva pozivanja od bilo koga, niti je bilo uticaja na rad Sektora unutrašnje kontrole“, naveo je Oparnica u pisanoj izjavi dostavljenoj medijima.

Kako piše Tanjug, on je objasnio da je Sektor unutrašnje kontrole krajem 2016. godine u dva navrata, u novembru i decembru, od jednog građanina iz Bačke Palanke dobio pritužbu na postupanje policijskih službenika.

Shodno Zakonu o policiji, kako je naveo, pritužba je dostavljena Policijskoj upravi u Novom Sadu na postupanje, koja je krajem januara 2017. godine Sektoru unutrašnje kontrole dostavila odgovor.

Pročitaj više: Policajac iz Bačke Palanke je suspendovan nakon privođenja sina Zvezdana Jovanovića

policija mup uniforma

MUP Srbije

„U samom izveštaju Policijske uprave Novi Sad uočili smo niz nelogičnosti i nejasnoća, te je Sektor unutrašnje kontrole, pošto je već obavljao redovnu kontrolu u Bačkoj Palanci, kao jedan od segmenta te provere, obavio i proveru navoda iz te pritužbe“, kaže je Oparnica.

Istakao je i da je tokom rada na predmetu ustanovljen niz nezakonitosti u postupanju policijskih službenika, u delu koji se odnosi na primenu policijskih ovlašćenja i njihovog evidentiranja.

Oparnica je objasnio da je potom radi eventualne kvalifikacije krivičnog dela kontaktiran tužilac u Bačkoj Palanci i da je na osnovu obavljenih konsultacija sa njim Sektor unutrašnje kontrole podneo krivičnu prijavu za krivično delo zlostavljanje i mučenje protiv jednog policijskog službenika.

Božović ponovo optužio Stefanovića

Poslanik DS Balša Božović ne odustaje od optužbi na račun ministra Nebojše Stefanovića da sarađuje sa osuđenikom Zvezdanom Jovanovićem i, kako tvrdi, zloupotrebljava Unutrašnju kontrolu MUP-a.

Na još jednoj konferenciji za novinare u Skupštini Srbije, Božović je optužio ministra Stefanovića i da navodno podmeće, kako kaže, lažne iskaze koji ne idu u korist suspendovanog policajca Dalibora Karanovića.

Karanović je, tvrdi Božović, suspendovan zbog toga sto je legitimisao sina Zvezdana Jovanovića.

On je najavio da će sutra materijalnim dokazima potkrepiti iznete tvrdnje, te dodao da Srbija nema vladu, već da ima „klan čiji je šef u zatvoru“. Božović je izneo optužbe i na račun Unutrašnje kontrole MUP. Tvrdi da je Unutrašnja kontrola „podmetala dokaze po nalogu Stefanovića“.

Upitan zašto dokaze koje spominje ne priloži danas, Božović je rekao da će ih imati sutra i pokazaće iz na konferenciji za medije, dodajući da je reč o iskazima svedoka koji su dostupni u tužilaštvu.

On je rekao da je policajcu Karanoviću prećeno osvetom i smrću, što je on, kako je naveo, prijavio policijskoj stanici u Bačkoj Palanci.

Orlić: Optužbe notorna besmislica

Poslanik SNS Vladimir Orlić odbacio je danas optužbe demokrate Balše Božovića na račun ministra Nebojše Stefanovića ocenivši ih notornim besmislicama kojima se isključivo želi medijska pažnja.

Orlić je novinarima rekao da se drugi dan za redom događa da Balša Božović, koga je nazvao „beogradskim šerifom“, kojeg je, kako je rekao, doduše, teško prepoznati bez fantomke, u srpskom parlamentu širi mržnju i bes bez ikakvog smisla i logike.

Ocenivši Božovićeve optužbe „vulgarnim i besmislenim“ s ciljem da se po svaku cenu od nečeg pravi politička priča, a sve zarad medijske pažnje, Orlić je rekao da se ovaj poslanik DS zapravo preporučuje za novu političku organizaciju koju pravi, kako je rekao, njegov kandidat za predsedničkim izborima, podjednako neuspešan kao i sam Božović.

Ili, dodao je Orlić, Božović želi da se umili svom šefu (Draganu Šutanovcu), koji već četiri godine ima „gorčinu u grlu“ od kako ga je prevario i uzeo mu beogradski odbor stranke.

„To su Božovićeva lična pitanja i potrebe, ali je pitanje za sve da li je normalno da neko, proces koji bi trebalo da se tiče unutrašnje kontrole u policiji, koji ima svoja pravila i procedure, korsiti za vulgarnu predstavu kako bi se sam reklamirao“, zapitao je Orlić.

Istakavši da su u svakoj Božovićevoj rečenici same „besmislice i sulude teze“, Orlić dalje kaže:

„Da neko postupa po nalozima Zvezdana Jovanovića, pokušava da ga zaštiti, da ga neko brani. Koga? Lice koje se nalazi iz rešetaka i koji je na tačno koji način ugrožen pa mu treba zaštita. To služi da bi Božović došao ovde, pričao što glasnije, trudio se da deluje dramatično i da bi eventualno dobio poneki naslov u agencijskim vestima i neki mali stubac u sutrašnjim novinama“.

Komentarišući Božovićeve najave da će sutra dokazima potkrepiti optužbe na račun ministra policije, Orlić kaže da će se videti kakve će dokaze pokazati, ali da je pitanje čemu sve to vredi jer ovde postoje institucije, koje sprovode proceduru, ali je „njima to nevažno“.

„Videćemo dokaze, ali sve u ovoj priči su za njega prateći detalji, njega zanimaju kamere i mikrofon. Da je stvarno zainteresovan kako se vodi MUP danas, kakve rezultate ima, to može lako da sazna, ali njega to ne zanima“, rekao je Orlić.

On je rekao i da Božović ne zna ništa o procesu unutrašnje kontrole, što se vidi iz njegove izjave da je postupak unutrašnje kontrole u ovom slučaju iniciran kada su stigla određena pisma iz zatvora, iako, kako kaže, ti procesi traju po, dva, dva i po meseca, pre nego što su se „određena pisma pojavila“.

Orlić je replicirao i na Božovićeve navode da „nemamo vladu, već klan, čiji je šef u zatvoru“, rekavši da kada govori o klanovima, Božović uvek treba da počne od sebe i „svog udruženja“, jer se, kaže, zna da „zemunski“ i „surčinski“ klan nisu u institucije sistema uveli one koje Božović napada, već DS i „njihovo žuto preduzeće“.

„I danas kada pokušava da napravi neke visprene paralele, pa zbog toga što se objašnjava šta je zaključak unutrašnje kontrole i državnog sekretara koji reaguje na brutalne napade na ministra, nazove portparolom Zvezdana Jovanovića.

„Ako ima želju da bude vickast ili da zvuči slikovito, Božović treba da pođe od sebe i napravi slikovitu igru reči tako što bi sebe nazvao čirlidersicom Oslobodilačke makednonske armije, makedonske UČK, jer uspeva da promoviše njihov interes danas i ne libi se da podrži ono što je njihov vitalni plan, a što je na štetu naroda kojem pripada i policije za koju je zabrinut“, rekao je Orlić.

Miličković: U vreme DS kriminalci vladali Srbijom

Član Predsedništva SNS Milosav Miličković ocenio je danas da je iz izjava funkcionera DS Balše Božovića očigledno da postoji nervoza zbog svih korupcionaških radnji u kojima su učestvovali funkcioneri te stranke i da je jedino vreme kada je neki kriminalni klan upravljao Srbijom bilo ono kada je na vlasti bio DS.

„Posle onoga što sam danas čuo, mogu da kažem da je Balša Božović očigledno zreo za lečenje, ali o tome kakvo mu je lečenje konkretno potrebno moraće da odluče stručnjaci za to“, rekao je Miličković.


On je naveo da je jedino u vreme DS bila situacija da je neki kriminalni klan upravljao Srbijom i precizirao da tu pre svega misli na klan Darka Šarića, ali isto tako i na Zemunski klan.

„Umesto da su ih hapsili, čekali su da Zorana Đinđića ubiju i tada su krenuli u obračun sa njima. Očigledno da postoji nervoza zbog svih korupcionaških radnji u kojima su učestvovali drugi funkcioneri DS. Ali Balša Božović je samo jedan nesrećni mladić kome treba pomoći i mi smo spremni da snosimo troškove tog lečenja“, rekao je Miličković.

Kako je naveo, da je sve te laži rekao neko drugi, savetovao bi potpredsednika vlade i ministra unutrašnjih poslova Nebojšu Stefanovića da ga tuži, ali da smatra da nijedan sud ne bi „posle njegovog psihijatrijskog veštačenja“ osudio Balšu Božovića.

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here