U susret letu – Naučite o raku kože i prevenciji

1838

Melanom se ubraja među deset najčešćih tumora, a nastaje od pigmentnih ćelija kože, melanocita. Karakteriše se visokim malignim potencijalom i mogućnosti dalje metastaze.

Najčešće je izazvan preteranim i neobezbeđenim izlaganjem sunčevim UV zracima, koji prolaze kroz kožu i izazivaju njena oštećenja tokom vremena. Promene na koži se najčešće javljaju na mestima izloženim suncu (UVA i UVB zracima), kao što su lice, vrat, leđa i ekstremiteti. Češće se javlja kod osoba starijih od 50 godina, retko pre puberteta, ali može se javiti i u bilo kom drugom uzrastu.

Broj dijagnostikovanih slučajeva svih oblika raka kože je u porastu. U Bačkoj Palanci od 2000. godine, registruje se od 1 (2007. g.) do 14 (2015. g.) slučajeva, prosečno oko 7 godišnje. Kod muškaraca najčešća lokalizacija je na koži trupa (naročito leđa), a kod žena na donjim ekstremitetima. U svetu se češće javlja kod žena, a u Srbiji nešto češće kod muškaraca (pa tako i u Bačkoj Palanci).

Rak kože spada u vrstu raka koja se najbolje leči ukoliko se na vreme prepozna i koji ima odličnu stopu preživljavanja – oporavka. Međutim svest u javnosti o simptomima raka kože je još uvek na niskom nivou, što za neke pacijente znači da propuštaju šansu za rano otkrivanje. Pojam „rak kože“ se odnosi na nekoliko oblika ovog tumora koji imaju različite znakove, težinu kliničke slike i terapijski pristup.

Bilo ko i u bilo kom uzrastu može razviti rak kože, ali pod posebno visokim rizikom za razvoj raka kože ste ukoliko:

  • Imate svetao ten ili kožu koja lako izgori
  • Ukoliko ste izgoreli na suncu bilo kad u detinjstvu ili ste često izgoreli u odraslom dobu
  • Provodite dosta vremena na suncu (zbog posla ili u slobodno vreme)
  • Koristite solarijume (u toku je procedura zabrane upotrebe solarijuma za mlađe od 18. g.)
  • Imate više od 100 mladeža na koži
  • Imate članove porodice koji su imali rak kože
  • Stariji ste od 50 godina
  • Imali ste transplantaciju organa

Prevencija raka kože

Izbegavanje faktora rizika i rano prepoznavanje melanoma su najznačajniji činioci njegove uspešne prevencije!

Rak kože je vrsta raka koja se može izbeći lakše od drugih formi. Rak kože se može videti i zbog toga se može rano otkriti, a glavni faktori rizika, izlaganje UV zracima, mogu se umanjiti promenama u ponašanju. Nošenje zaštitne garderobe, izbegavanje direktnog sunčevog zračenja između 10 i 16 časova tokom leta, boravak u hladu i redovna i pravilna upotreba krema, losiona za zaštitu, predstavljaju glavna sredstva UV zaštite!

Osobe sa plavim očima, riđom ili plavom kosom, kao i svetlom kožom koja lako izgori i teško pocrni i na kojoj se javljaju pege nakon izlaganja suncu su pod najvećim rizikom od razvoja raka kože.

Posebnu pažnju treba posvetiti zaštiti dece, jer preterano izlaganje suncu tokom detinjstva povećava šansu za razvoj raka kože kasnije tokom života. Igranje napolju je važno, ali nikada ne smete da dozvolite da dete dobije opekotine od sunca!

Primarna prevencija predstavlja suzbijanje razvoja oboljenja pre nego što ono nastane i uglavnom se sastoji u ograničavanju izalaganja UV zračenju.

Sekundarna prevencija obuhvata otkrivanje karcinoma kože u najranijoj fazi, čime se omogućava bolja terapija. Sekundarna prevencija se sprovodi redovnim samopregledima kože, poznavanjem sopstvenih faktora rizika i posetama dermatologu radi pregleda u regularnim vremenskim intervalima!

Rak kože se može videti, pa bi trebalo da pregledate svoju kožu u redovnim vremenskim intervalima da bi ste primetili promene. Svi bi trebalo da poznaju površinu svoje kože i da sprovode redovne samopreglede. Ukoliko imate bilo koji faktor rizika za razvoj raka kože, trebalo bi da pregledate svoju kožu jednom mesečno, pored godišnjih pregleda kod dermatologa.

Upozoravajući znaci su: mladeži koji menjaju boju i/ili veličinu, izgledaju drugačije od ostalih, asimetrični su, hrapavi ili imaju skramu/ljuspice, imaju više boja, svrbe, krvare ili vlaže, izgledaju perlasto , izgledaju kao ranica koja ne zarasta..

Ukoliko primetite sumnjivu leziju, najvažnije je da je pregleda i lekar, najbolje dermatolog, i to što pre. Ne dozvolite da odlaganje smanji Vaše šanse za pozitivan ishod.

Zlatna pravila su:

  • Na ignorišite promenu u nadi da će se sama povući
  • Nemojte čekati da vidite kako će se razvijati i nemojte je sami lečiti
  • Nemojte da pretpostavite da promena sigurno nije ozbiljna
  • Nemojte da mislite da imate važnijih stvari
  • Najvažnije od svega, nemojte da se plašite posete lekaru, odnosno dermatologu

Dermoskopija je najsavremenija djagnostička metoda za rano otkrivanje ca kože, kao i za dijagnostiku svih pigmentnih lezija kože. To je jednostavna, bezbedna i bezbolna dijagnostička metoda sa veoma visokom senzitivnošću od 92-98% u odnosu na histopatologiju. Dostupna je i pacijentima u Bačkoj Palanci, kod dermatovenerologa.

 

Dr Mirjana Valan, epidemiolog

Dr Jagoda Ševo, dermatovenerolog

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here