Najavljeno novo smanjenje broja lekara u opštini Bačka Palanka

4564

Za četiri godine 23 lekara manje u Bačkoj Palanci

Ako je suditi po novom Kadrovskom planu Ministarstva zdravlja Vlade Republike Srbije za sve zdravstvene ustanove predviđeno je koliko je lekara planirano da radi. Za 2017. godinu u Bačkoj Palanci i 13 pripadajućih sela radiće svega 63 lekara.


Kada su u Zdravstvenoj ustanovi „Dr Mladen Stojanović“ dobili ovaj dopis odlučili su da se žale Ministarstvu.

„Napisali smo žalbu i od Ministarstva zatražili da još jednom razmotri broj lekara koji treba da rade u našoj ustanovi“, kaže dr Goran Stupar, direktor Doma zdravlja.

Prema njegovim rečima,  po poslednjem popisu stanovništva koji je urađen 2011. godine, a popis je merodavan, opština ima preko 55.000 stanovnika.

„Od 2013. godine, kada nam je bilo priznato pravo na 86 lekara, 2014. na 75, sada smo stigli do 63 lekara. Kada se tako pogleda, za četiri godine uskraćeni smo za 23 lekara. Smanjen je broj specijalista, i tu se nakako uklapamo, ali nikako ne možemo da se uklopimo kada je reč o izabranim lekarima“, kaže dr Stupar i dodaje da je prema standardima koje priznaje i samo Ministarstvo, a to je da na 1.600 stanovnika dolazi jedan izabrani lekar, njima po novom Kadrovskom planu Ministarstva zdravlja nedostaje lekara. Da stvar bude gora, nije menjana nomenklutura, odnosno svi poslovi od ranije ostali su i dalje, tačnije obim posla nije smanjen, a broj lekara jeste.

Ovde su zabrinuti i zdravstveni radnici i pacijenti, ali i u lokalnoj samoupravi koja je i do sada delimično pomagala Dom zdravlja plaćanjem pojedinih nedostajućih lekara. Dom zdravlja je i sam zarađivao za deo lekara, ali kažu da su dovedeni u izuzetno tešku situaciju. Bačka Palanka je teritorijalno izuzetno velika opština, dva sela nalaze se u Sremu i do njih se dolazi preko državne granice sa Hrvatskom, a tamo i nazad treba preći četiri granična prelaza. Svako selo ima zdravstvenu ambulantu i izabranog lekara, a veća mesta i dva.

Najnovijom odlukom Ministarstva ovde su mnogi zatečeni, pa se ipak nadaju da će Ministarstvo uvažiti opravdane zahteve ove sredine da barem Dom zdravlja ostane s istim brojem lekara.

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here