Kodeks službenika Opštine Bačka Palanka

3454

Na osnovu člana 4. stav 7. i člana 196. Zakona o zaposlenima u autonomnim pokrajinama i jedinicama lokalne samouprave, načelnik Opštinske uprave Opštine Bačka Palanka, dana 17. maja 2017. godine doneo je Kodeks ponašanja službenika i nameštenika Opštinske uprave opštine Bačka Palanka.

Iz Kodeksa, izdvajamo najinteresantnije delove koji se uglavnom tiču odnosa prema građanima.

Zaposleni su dužni da omoguće javnosti pristup informacijama iz delokruga svog rada, u skladu sa zakonom kojim se uređuje slobodan pristup informacijama od javnog značaja, kao i da prilikom obaveštavanja javnosti obezbede zaštitu podataka o ličnosti, u skladu sa zakonom.

U obavljanju svojih dužnosti, zaposleni ne sme da pravi razliku ili nejednako postupa prema licu ili grupi, s obzirom na njihova lična svojstva ili pripadnost, posebno zbog rasne, verske, polne, nacionalne, političke pripadnosti ili zbog nekog drugog ličnog svojstva.

Zaposlenima je zabranjeno da traže, niti da prime poklon (novac, stvar, pravo ili uslugu ili neku drugu korist) od lica koje ostvaruje neko pravo pred Opštinskom upravom, a koji mogu uticati na profesionalni pristup i odlučivanje u određenoj stvari ili se mogu smatrati nadoknadom za rad.

U slučaju da je zaposlenima ponuđen poklon, isti su dužni da ga odbiju i vrate, te da o tome obaveste neposrednog rukovodioca. Zaposleni mogu, izuzetno, da prime prigodan poklon u skladu sa zakonom.

Zaposleni su dužni da u pisanoj formi obaveste neposrednog rukovodioca ukoliko saznaju da je u radu drugog zaposlenog izvršena radnja korupcije. Pri obavljanju privatnih poslova, zaposleni ne smeju koristiti službene oznake ili autoritet svog radnog mesta. Zaposlenima je zabranjeno da zloupotrebljavaju data ovlašćenja u postupanju prema građanima i saradnicima radi zadovoljavanja ličnih potreba i interesa ili interesa sanjima povezanih lica.

U Kodeksu se posebno vodi računa o izgledu i ponašanju zaposlenih. Zaposleni je dužan da svojom pojavom, načinom oblačenja i ličnim izgledom doprinese ugledu Opštinske uprave, te da na taj način izrazi svoje poštovanje prema saradnicima i građanima. U toku radnog vremena, zaposleni treba da bude prikladno odeven, dajući prednost poslovnom stilu oblačenja, izbegavajući nepristojnu i provokativnu odeću, a naročito u situacijama kada predstavljaju Opštinsku upravu pred drugim organima i građanima. Neprikladnom obućom i odećom smatraju se naročito: papuče, neprimereno kratke suknje i haljine, bluze sa velikim dekolteom, izrazito kratke i providne bluze, kratke pantalone, trenerke, atlet majice i sl.

U toku radnog vremena zaposleni ne smeju da koriste alkoholna pića i druga omamljujuća sredstva čije korišćenje onemogućava kvalitetno obavljanje posla i narušava ugled Opštinske uprave i radnu disciplinu. Na zahtev rukovodioca organa, zaposleni je dužan da se u toku radnog vremena podvrgne alko-testu.

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here