KUD „Koreni“ predstavljali Srbiju na festivalu u Herceg Novom

2941

Prethodne nedelje odžan je treći međunarodni festival folklora „Pjesmom i igrom kroz Herceg Novi“ („Folklore festival with song and dance Herceg Novi 2017“), u organizaciji Turističkog društva „Boka“ iz Zelenike. Srbiju su na festivalu predstavljali veterani folklora „Koreni“ iz Bačke Palanke.


Kako navodi Radio Herceg Novi, ove godine je festival okupio goste iz Hrvatske, Bosne i Hercegovine i Srbije. Nakon defilea učesnika od Autobuske stanice kroz centar grada, u parku hotela „Boka“ su nastupila kulturno – umetnička društva „Kristal Sladorana“ iz Županje, „Breza“ iz Breze i „Koreni“ iz Bačke Palanke. Okupljena publika je uživala u raznolikosti folklora, unikatnosti i lepoti nošnji i bogatstvu narodnih običaja kroz „Pjesme i plesove“ iz Slavonije, „Valpovačko kolo“, „Pjesme i plesove iz Međimurja“, „Igre iz Bosne“, „Igre orijentalne tradicije“ i „Vlaške igre“, a koncert je završen velikim zajedničkim kolom.

Cilj Festivala folklora “Igrom i pjesmom kroz Herceg Novi“ je očuvanje tradicije, uspostavljanje i širenje saradnje, druženje uz pjesmu i igru i obogaćivanje turističke ponude grada.


 „Iako nas je bilo malo jer smo od sopstvenih sredstava finansirali odlazak na manifestaciju, jako nam je drago sto smo bili deo nje. Ne samo da smo predstavljali Bačku Palanku, nego smo bili predstavnici Srbije na festivalu. Ovo je bila poslednja turneja za leto, jer nakon ovog nastupa sledi pauza do septembra, a nakon toga nas čeka mnogo posla. Ovim putem poručujem svima koji hoće da nam se pridruže u našim avanturama, igrama i veselju. Novina je da od septembra krećemo da radimo i sa decom“ – keže Dijana Zimonja, predsednica „KORENA“.

Kako kažu, najviše vremena su proveli družeći se sa kolegama iz drugih zemalja. Shvatili su da su različitosti ustvari bogatstva, te su se potrudili da to tih dana i neguju.
Tim poznanstvima postali su bogatiji kako za znanje o drugim tradicijama, tako i za nova prijateljstva.

Pročitaj više:

„Koreni“ igrali Vlaške igre u Šapcu (VIDEO)

Koreni – čuvari tradicije u Bačkoj Palanci

„Koreni“ nas predstavili i u Kraljevu

„Koreni“ po drugi put na međunarodnom festivalu

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here