Sećanja na zavičaj predaka ne blede

2323

MLADENOVO: Minulog vikenda, Mladenovo je bilo u znaku tradicionalne manifestacije „Dani kolonizacije“. Mladenovljani su se još jednom prisetili vremena kada su po završetku Drugog svetskog rata, oni ali i njihovi preci stigli iz nekadašnje Bosne – Bosanske Krupe, Glamoča i Kupresa u ondašnji Bukin.

Program manifestacije, nije se značajnije razlikovao od prethodnih godina, a sve se završilo žurkom u bašti Doma kulture. Izložbu slika u holu OŠ „Branko Ćopić“ upriličilo je Udruženje likovnih stvaralaca „Petar Tomić“ iz Bačke Palanke.

U hramu posvećenom Svetom proroku Iliji, održana je Sveta Arhijerejska Liturgija koju je obavio protonamesnik Aleksandar Zeljković. Nakon liturgije, položeni su venci na spomenik palim borcima u narodnooslobodilačkom ratu 1941 – 45 i spomenik borcima Crvene armije poginulim za oslobođenje Bukina – Mladenova. Posle polaganja venaca prisutnima se
obratio Radoslav Milošević, predsednik OO SUBNOR – a Bačka Palanka.

– Danas je prilika da se setimo svih onih koji su svoje živote ugradili u temelje slobode. Osim toga, prilika je da se setimo i onih koji su izveli veliku operaciju zvanu kolonizacija. Po međunarodnim normama o migracijama, kolonizacija 1945 – 46. godine je najuspešniji i
najorganizovaniji pokret naroda u istoriji sveta. Bilo je tokom kolonizacije teških momenata, ali je na kraju sve uspešno završeno. Prilika je ovo, da onima koji danas vode Mladenovo kažem da zaborave na partijske i druge interese i da im u prvom planu uvek bude njihovo selo. Posebno moram da kažem da je već godinama postalo gotovo moderno
biti, protiv svoje države, protiv svog naroda, protiv svoje istorije, protiv lica koja su nešto uradila za svoju zemlju. Vi ovde u Mladenovu ste primer kako se poštuje i čuva svoje, tako i nastavite. Nastavite ovu proslavu, negujte je jer to je garancija da ćete imati budućnost. Ko zaboravi prošlost, nema ni budućnost. Čestitam vam Dane kolonizacije uz poruku, gde ove godine tu i dogodine – istakao je Radoslav Milošević.

U sali Doma kulture održana je svečana sednica Saveta MZ Mladenovo. Nakon uvodne reči
Miodraga Vajagića, za govornicu je izašao Aleksandar Saša Borković.

– Uvaženi oče, poštovani domaćini, dragi prijatelji, želim da vas pozdravim u svoje lično ime, ali i u ime lokalne samouprave. Veliko mi je zadovoljstvo i čast da dođem u vaše,
ali i moje Mladenovo i da se zajedno sa svima vama poklonim onima koji su najzaslužniji za sve ono što imamo, a pre svega slobodu. Hvala vam na gostoprimstvu i zahvaljujem vam se na tome što istrajavate u očuvanju tradicije i srpskog identiteta. Što se tiče odnosa lokalne samouprave i mesne zajednice on je korektan, ali uvek može biti bolji. Ja vas pozivam da zajedno radimo na rešavanju svih problema koje imate, sa ciljem da poboljšamo životni standard svih nas, a samim tim i građana Mladenova – naglasio je obraćajući se prisutnima Borković.

O aktivnostima mesne zajednice Mladenovo u proteklom periodu, govorio je Mladen Srdić, predsednik Saveta MZ Mladenovo.

U subotu veče održan je celovečernji koncert KUD–a „Dr Mladen Stojanović“, a njegov nastup uveličali su gosti, kulturno – umetničko društvo iz Kucure, veterani KUD –a „Koreni“ iz Bačke Palanke i muška pevačka grupa KUD „Blagoje Parović“ iz Gajdobre.


Nagrađeni

Ilindanske nagrade na svečanoj sednici Saveta MZ Mladenovo, uručene su, Lani Mračajac – đaku generacije OŠ „Branko Ćopić“ za školsku godinu 2016/17., Zori Zec za više od 50 dobrovoljnih davanja krvi, Draganu Sori za rezultate ostvarene u poljoprivredi, Anji Kajtez za razvoj sporta, Nikoli Bajiću za očuvanje kulturne baštine Mladenova i Milošu Zmijancu za unapređenje ekologije.

Pored Ilindanskih nagrada, dodeljene su i zahvalnice zaslužnima za održavanje „Dana kolonizacije – Mladenovo 2017.“ Zahvalnice su dobili lokalna samouprava, OZZ „Lovrenac“
Mladenovo, „Grintek“ doo, „Eko – energy“, Udruženje žena „Bukin“ Mladenovo, ULS „Petar Tomić“ Bačka Palanka, Pilana „Breza“, Dobrivoj Bogdanović vođa pevačke grupe „Mladenovo“, Žarko Dragojlović vlasnik Marketa „ŽAK“, „Usluga“ Novi Sad, OŠ „Branko Ćopić“ Mladenovo, KUD „Dr Mladen Stojanović“ Mladenovo, Marko Nešticki, Pekara „Klas“ Bačka Palanka, Udruženje ribolovaca „Štuka“ Mladenovo, Lovačko udruženje „Palanka – Mladenovo“, Sanja Ubović, Policijska uprava Novi Sad PS Bačka Palanka – odeljenje Karađorđevo, Policijska stanica Bačka Palanka. Priznanja je uručio Mladen Srdić.


Bukvić prvi u ponoćnoj trci

Tradicionalna 47. ponoćna trka ulicama Mladenova okupila je 23 atletičara, među kojima je bila i jedna takmičarka – Milica Beronja. Prvi kroz cilj četvrtu godinu uzastopno, prošao je
Mladenovljanin Momčilo Bukvić. Na drugo mesto plasirao se Miloš Bošković iz Bačke Palanke, a treće mesto pripalo je Đorđu Stanojevu iz Tovariševa. Prvoplasirani takmičar osvojio je novačnu nagradu u iznosu od 100 evra, pehar i dilomu, dok su drugoplasiranom i trećeplasiranom takmičaru, dodeljeni pehari i diplome.


Najuspešniji pecaroš – Papić

Takmičenje u pecanju ribe na plovak okupilo je 17 takmičara. Na kraju takmičenja tročlana komisija je utvrdila da je najteži ulov ostvario Đorđe Papić iz Obrovca, drugi je bio domaći takmičar Nemanja Libek, a treće mestozauzeo je Nikola Jaćimović iz Obrovca. Tri najbolje plasirana takmičara osvojila su pehare i diplome kao i robne nagrade. Papiću je pripala mašinica za pecanje, Libeku štap za pecanje, a Jaćimoviću čuvarka za ribu.


Kovačeviću turnir u šahu

Pobednik turnira u šahu, koji je okupio dvadeset šahista je prvokategornik Vladimir Kovačević iz Mladenova. Na drugo mesto plasirao se FIDE majstor Darko Parežanin iz Novog Sada. Treće mesto pripalo je takođe Novosađaninu Dušanu Mladenoviću majstoskom kandidatu. Nagrade tri, dve i hiljadu dinara za osvojeno prvo, drugo i treće mesto dodeljene su Kovačeviću, Padežaninu i Mladenoviću.

 

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here