Agresivnijim nastupom do turista

1926

BAČKA PALANKA: Od pre tridesetak dana, došlo je do smene na čelu Turističke organizacije opštine Bačka Palanka, a za direktora je postavljena Milica Stoisavljević.

Posetili smo je u sedištu organizacije, a ona je podelila svoja razmišljanja i planove u vezi razvoja turizma u našoj opštini:

– Turisti su promeljivi i veoma zahtevni, a znaju šta žele. Mi u Turističkoj organizaciji treba da osmislimo jedan dobar nastup, jedan agresivan marketing kako bi se čulo za Bačku
Palanku.

Smatram da prvo treba statistički da vidimo ko su ti ljudi, zašto dolaze u naš grad, koje su starosne dobi, koliko se zadržavaju, odakle dolaze, i to preko preko upitnika, koje bismo im ponudili na popunjavanje i u samom sedištu TOO, ali i u prostorima gde su odseli, i na osnovu prikupljenih podataka napraviti jedan konkretan plan, ponuditi neko dešavanje ili neko trajno dobro kao turističku atrakciju grada. Dakle, pre svega, uraditi analizu postojećeg stanja, da bi se moglo krenuti napred.

Dalje, treba iskoristiti mnoge druge donacije i finansijske izvore, koji su usmereni na razvoj turizma, ne samo one što daju pokrajina i država, nego i sredstva koja daju ambasade i regionalne inicijative, dakle, Poljska, Australija, Kanada, Švajcarska. Takođe, početkom godine su aktuelni i fondovi za prekograničnu saradnju, tzv. IPA fondovi.

Promociju grada možemo pospešiti agresivinijim nastupom tipa vodiča kroz grad, mape sa informacijama i da se promovišemo putem respektabilnih agencija koje nastupaju na nekim drugim sajmovima, gde mora biti uključeno sve i cene prevoza i hotela, i razgledanje dakle, da ponudimo jedan sveobuhvatan proizvod. Pored ovoga, postoji niz drugačijih vidova oglašavanja. Potrebna je permanentna i kontinuirana saradnja sa svim sektorima u gradu.

Milica Stoisavljević

Turizam je specifična grana, ulazi i u ekonomiju i u privredu i u infrastrukturu i u sport i u kulturu, znači jedan širok spektar radnji i delatnosti. Da se naša opština doživi, malo je i tri dana, ima toliko toga što je prepoznatljivo, da napomenem neke, priobalje pre svega, muzej piva i dvorac Dunđerski u Čelarevu, ergela i lovište na Krađorđevu, u poslednje vreme i Neštin se javlja sa veoma atraktivnom Sremskom kućom, pa tu je i Ginisov kotlić. Turistima treba ponuditi razne aktivnosti, kao što je posmatranje ptica, ribolov, lov, branje gljiva imnoge druge stvari.

Želja mi je, da za svog mandata, sve nabrojano i ostalo, pretočim u gotov proizvod, da ne budu samo lepe slike na flajerima i prospektima, već prava ponuda, nešto zbog čega bi turista želeo da dođe u Bačku Palanku. U tom cilju je veoma važan kontakt i sa susednim opštinama Bač i Bački Petrovac, sa kojima imamo odličnu saradnju.

Velika pažnja se mora obratiti i na ciklo-turizam, jer turisti na biciklima dolaze u naš grad u velikom broju. Njima treba jedan cenovno pristupačan smeštaj, noćenje i neophodne su im informacije. Mi treba da im damo uputstva, da dalje idu prema Novom Sadu preko Fruške Gore, kroz prirodu, a na neki način bi se Neštin i Vizić još više aktivirali.

Manifestacija u našoj opštini godišnje ima na desetine, a mislim da je potrebno posebno odvojiti turističke manifestacije, one koje će privući turiste kod nas, da ostvare noćenje, da troše. Takva manifestacija može da bude i „Dunavski bal“, jer se događa više dana i
omogućava boravak turista, a cilj nam je što veći broj noćenja.

Sama Turistička organizacija treba da je locirana na nekom transparentnijem mestu, u samom centru, jer ovaj sadašnji prostor je prilično neadekvatan za ono čime se mi bavimo. Na nekoj „vidljivijoj“ lokaciji, svako bi mogao da dobije sve informacije, ne samo o našoj opštini, nego i o celoj Srbiji.

Generalno, nije cilj Turističke organizacije samo promocija naše sredine, nego i ponuda, da bi se turisti zadržali u našoj opštini, noćili, trošili.

Prisutni smo i na internetu, na Fejsbuku i na našem sajtu, gde delimo informacije pored srpskog jezika i na engleskom – rekla je u svom obraćanju Milica Stoisavljević, direktorka Turističke organizacije opštine Bačka Palanka.

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here