Trgovinu drogom u Srbiji sve češće preuzimaju žene!

3060
Foto: Ilustracija

Tržiše droge, pogotovo deo koji se odnosi na lake opijate i prodaju marihuane, sve češće u našoj zemlji preuzimaju žene.

Poslednja u nizu, četrdesetšestogodišnja Koviljčanka uhapšena je pre nekoliko dana jer je u svojoj bašti imala posađenih 13 kilograma indijske konoplje.

Pre nje, uhvaćena je starica (75) u Bačkoj Palanci koja je u džepu imala oko 50 grama marihuane, dok je Dara T. (66) iz Urovice kod Negotina, pre dve nedelje uhapšena zbog sumnje da je u pomoćnom objektu svoje porodične kuće gajila marihuanu.

U njenoj laboratoriji pronađeno je i zaplenjeno oko 200 saksija sa ovom biljkom.

Isto tako, nedavno je B. Đ. P. (33) iz Loznice uhvaćena kako u automobilu ispod vozačevog i suvozačevog sedišta krije čak 20 kilograma indijske konoplje!

Žene se sve češće upuštaju u svet droge, pa tako i one nešto poznatije javnosti ne prezaju od toga da će biti otkrivene.

Pre dva meseca čak šest kilograma indijske koplje pronađeno je u stanu starlete Erme Lapin.

Kako objašnajva izvor „Blica“ iz policije postoji jednostavan razlog iz kog se žene upuštaju u ovakve kriminalne aktivnosti – ubeđene su da one ne mogu biti sumnjive policiji.

– Prvi i osnovni razlog što se žene sve češće uključene u biznis sa drogom je zbog očigledno pogrešnog uverenja da će biti pošteđene detaljnih policijskih kontrola – objašnjava naš izvor.

On dodaje da, međutim, to nije jedini razlog. Žene u posao sa drogama često uđu iz ljubavi i želje da pomognu „nekom svom“.

– Drugi razlozi su razni: od toga da ulaze u poslove zajedno samuževima, poznanicima, braćom, pa čak i sinovima. A neretko se dešava da kada oni zaglave u zatvor, žene ili majke nastavljaju njihov posao napolju. Tako se inače radi u Meksiku ili Kolumbiji – kaže on.

On dodaje da se velike količine ove biljke sada sade po našim ruralnim sredinama.

– Poslednjih pet godina jedan broj poljoprivrednika brzo je naučio kako da uzgaja marihuanu i ona se sve češće sadi po našim selima. Skrivena je u njivama uz regularne biljne kulture. Od toga se posle prave ulja za lečenje ili se pojavljuje na ulici poznata kao „domaćica“. Među ovim dilerima nalazimo i dosta žena koje su očigledno odlučile da je ovo daleko unosniji posao od drugih – nastavlja naš sagovornik.

Međutim, ne staje sve na tome, kao u slučaju najstarije dilerke iz Negotina, Smilje Cevtković (70), koja je uhvaćena dok je prodavala heroin.

Kriminolog: Drogu u školama najčešće diluju devojčice

Kriminolog Dobrivoje Radovanović kaže da je poslednje istraživanje u našoj zemlji za jednu doktorsku disertaciju pokazalo da 14 odsto srednjoškolaca diluje drogu, a među njima je više devojaka nego muškaraca.

– Dobar deo problematičnih momaka sa sobom vodi i slične devojke, koje im pomažu i ulaze u te poslove, pogotovo kod navijača. No najčešće, žene su kod nas u lancu prodaje opijata negde na trećem nivou, naročito kada se radi o prodaji lakih droga. Prvi nivo su veliki svetski dileri, drugi su snabdevači regiona i pojedinih država, treći su oni koji rade za njih u određenim zemljama, a četvrti sitni dileri na ulici – zaključio je Radovanović.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here