Kojim povodom je delegacija Opštine Bačka Palanka bila u Rusiji?

2684

Delagacije Opštine Bačka Palanka, koju su činili Darko Božović, Lazar Radoš, kao i naš sugrađanin Branimir Nešić, rukovodilac Regionalnog predstavništva Ruske humanitarne
misije na Balkanu, boravili su na poziv Administracije Klinskog regiona od 25-27. avgusta u ruskom gradu Klinu, a povodom proslave 700 godina ovog grada.

Poseta je predstavljala prvi zvanični korak u uspostavljanju saradnje između gradova Klin i Bačka Palanka, uz obostranu želju da dovede do bratimljenja ovih gradova.

Radni deo posete, koji se odnosio na međusobno upoznavanje predstavnika Klinskog regiona i Opštine Bačka Palanka, sa istorijom, kulturom i ekonomijom ovih gradova i njihovih teritorijalnih celina, protekao je u srdačnom i veoma sadržajnom razgovoru. Kao rezultat dogovoreno ja da saradnja otpočne u oblastima kulture i sporta, te da se nakon toga proširi i na ostale oblasti.

Sa svoje strane, Gradonačelnica grada Klina, Aljona Dmitrevna Sokolska izrazila je veliku zainteresovanost za Bačku Palanku, njene potencijale i perspektive razvoja, kao i zahvalnost za ukazanu posetu baš u danu u kome njihov grad obeležava veliki jubilej. Izaslanik Predsednika Opštine Bačka Palanka, Darko Božović je u ime Predsednika i svih građana Opštine Bačka Palanka zahvalio na srdačnoj dobrodošlici, čestitao Gradonačelnici veliki praznik i izrazio uverenje da će naši gradovi zahvaljujućim mnogim sličnostima koje imaju razviti duboku i plodotvornu saradnju. Na kraju je Gradonačelnici grada Klina, uz prigodne poklone, upućen poziv da sa svojom delegacijom poseti Bačku Palanku, kako bi se načinio još jedan korak ka produbljivanju saradnje između dva grada.

Predstavnicima Bačke Palanke, bila je ukazana velika čast da zajedno sa Gradonačelnicom grada Klina, 26. avgusta čestitaju građanima Klina njihov 700-ti rođendan, i to tako što su sa vrha zvonika crkve iz 16. veka, čije su kupole i zvona obnovljeni ovim povodom, po prvi put zazvonili novim zvonima težine 700 kilograma. Zvonjava zvona sa vrha zvonika saborne crkve Sv. Torojice, označila je početak održavanja svetkovine koja je trajala čitav dan. Jedan od centralnih događaja proslave bio je obraćanje predstavnika grada Klina i uvaženih zvanica, predstavnika Vlade Moskovske Oblasti, regiona kome pripada grad
Klin, kao i predstavnika države Rusije. Tim povodom okupljenim građanima se obratio i predstavnik Opštine Bačka Palanka, kao predstavnik bratske države Srbije i bratskog grada Bačka Palanka, Darko Božović, koji je svim građanima Klina preneo čestitke građana Bačke Palanke povodom njihovog velikog jubileja.

Nakon boravka u Klinu, delegacija Opštine Bačka Palanka je u nedelju boravila i u Moskvi gde je sa predstavnicima Ruske humanitarne misije razgovarano o realizaciji donacije koju ova organizacija u okviru svog projekta u Republici Srbiji – „Pametna učionica“, planira da sprovede u Bačkoj Palanci, i to u vidu rekonsturkcije i opremanja jednog od objekata Predškolske ustanove „Mladost“.

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here