Valerija od 20. godine ima firmu, pravi robote i odela za astonaute

Poslednji uspeh u nizu je osvojeno prvo mesto među Mladim herojima na konkursu Youth Heroes.

1237

Ako pogledamo njenu biografiju i karijeru koju je počela sa 12 godina napravivši svoj prvi internet sajt i prodavši ga za 800 dinara, sve posle toga, iako mnogima zapanjujuće rano u njenim godinama, došlo je normalnim, prirodnim sledom događaja, kao i kod mnogih talenata širom sveta.

Poslednji uspeh u nizu je osvojeno prvo mesto među Mladim herojima na konkursu Youth Heroes, u organizaciji Exit festivala i Naftne industrije Srbije, u oblasti preduzetništva i kreativnih industrija. Na spisku nagrada ove mlade Beograđanke su i povelja i zlatna medalja u oblasti robotike koju su joj dodelili Mladi istraživači Srbije i Hrvatske.

Valerija Spasojević

Valerija Spasojević ima 24 godine. Po zanimanju je tehničar za robotiku, a to zvanje stekla je u srednjoj školi na Novom Beogradu koja nosi ime: Politehnika, škola za nove tehnologije. Nakon toga je upisala Mašinski fakultet, napustila ga posle tri meseca i vinula se u preduzetnike. Prethodno je radila kao dizajner u izdavačkoj kući Ringier, zatim lepila deklaracije u jednoj drugoj firmi, potom se zaposlila kao web dizajner u švajcarskoj kompaniji, a onda u 20. godini otvorila agenciju HLT STUDIO. Tu je sarađivala sa brojnim stranim i domaćim firmama. Napravili su robota Digi, koji je bio predstavnik akcije Kodigranje, učestvovala je u stvaranju pametne sobe za Devana Labs, pravila inovativna web rešenja za agenciju iz Čikaga, radila za jednu kompaniju iz Australije i još mnogo toga.

Šali se i kaže da je njen put bio drugačiji i pomalo čudan, jer nije išla redom koji se možda u Srbiji podrazumeva.

– Ljudima je čudno i ujedno zanimljivo jer nisam išla standardnom putanjom: srednja, fakultet, posao, pa firma, već zbrda-zdola: prvo firma, pa faks. Završila sam srednju školu, na smeru koji godišnje ima samo jedno odeljenje, a nas svega deset je diplomiralo. Sada sam na prvoj godini američkog fakulteta University of the people iz Kalifornije i online studiram kompjuterske nauke – priča Valerija.

Valerija Spasojević

Valerija je pre dve godine sa kolegom Dušanom Gladovićem dobila priznanje NASE za kreiranje pametnog odela za astronaute. Osvojili su prvu nagradu u Srbiji, a na međunarodnom nivou OPEN NASA ih je uvrstila u najbolja rešenja u svemiru. Više puta je održala predavanja svojim vršnjacima i mlađima i starijima od sebe i volela bi da se u narednom periodu više posveti edukaciji mladih. Ipak, koliko god da u Srbiji može da zaradi i da živi od programiranja, Valerija smatra da u našoj zemlji ne može profesionalno da se usavršava.

– Uh, to mi je bolna tema. Naša država nam malo pruža, a mnogo oduzima. Entuzijazam se uzima mladima, a oni se vremenom naviknu da ovde ne mogu da promene stvari. Kad sam ja to shvatila, rešila sam da odem. Mnogi se čude zašto se selim u Nemačku, gde sam dobila ponudu na menadžerskoj poziciji programiranja, dizajna i marketinga, kada ovde mogu dobro da zaradim. Meni su druge vrednosti važnije od novca. Idem i zbog ekonomsko-političke situacije u Srbiji, a i da bih sebe usavršila. Ne mogu ja da budem dobro, ako se sve oko mene raspada – iskrena je Valerija.

Mlade neće zaboraviti i kad god bude bila u prilici, dolaziće u Srbiju da im održi predavanja i radionice.

 

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here