Otovena Izložba slika Kristine Benja

Izložba umetnice iz Sombora

943
Maja Kuljić i Kristina Benja

U galeriji KC, 11. septembra otvorena je samostalna izložba umetnice iz Sombora, Kristine Benja.


 

Rođena je u Somboru 1970. godine, diplomirala na Akademiji umetnosti u NovomSadu, odsek vajarstvo u klasi profesora Ljubomira Denkovića. Zaposlena je u Somboru kao profesor likovne kulture.

Vladimir Peurača je o opusu Kristine Benja napisao: „Reakcijom na dela velikana svetskog slikarstva poput Goje, Velaskeza, Renoara, ona nas svojim opusom epizoda, ahromatskim kontrastom, dramatičnim linijama i ekspresivnim stvaralačkim pokretom punim energije i sumnje, vizuelno opipljivom teksturom koja diše karakterom, uvodi u svet kritičkog premišljanja savremenih društvenih tokova.“

Kristina Benja za Nedeljne novine govori o svom umetničkom putu, tehnikama i motivima.

“ Čula sam od svoje majke, da sam još od zabavišta bila zainteresovana za umetnost. Posle srednje škole sam upisala Akademiju u Rijeci, ali građanski rat u Jugoslaviji me je naterao da se vratim u Srbiju, pa sam studije završila u Novom Sadu. Posle dužeg oklevanja i nagovaranja u Somboru, počela sam da radim u prosveti, i tu sam već 20 godina. Radim u Osnovnoj školi sa učenicima od 5. do 8. razreda.

Kao vajarka sam počela da slikam, jer mi u žargonu kažemo, da je vajarstvo „skup sport“. Tu mislim na materijal, izvedbu, vreme potrebno za izradu dela, a da ne pričam o samoj njegovoj prodaji, jer je skulptura skupa. Sa druge stane, slike se još i mogu prodati i zaraditi za materijal potreban za slikanje. Ja radim i sa peskom i sa gipsom, ali i sa gletom i suvim bojama, akrilima, suvim pastelima, olovkama. Stil kojim slikam je jedinstven, moj i različit, pošto umetnik mora da se razvija, a ja nikad ne slikam za druge, nego za sebe. Najgore je za slikara, kad ti neko prođe pored dela, ne zastane, makar da kaže, da mu se ne sviđa. Pored toga što radim u više škola, posvećena sam i porodici, ali stižem i da slikam, kada dođe mojih „pet minuta“, nebitno u koje vreme, ali je to najčešće noću.

Dugo nisam izlagala svoja dela, dok me nisu ubedili da sam sebična i neću da podelim moj rad sa drugima, tada du krenule izložbe, najčešće u Somboru, ali izlagla sam i u
Novom Sadu, Mađarskoj, i eto, stigla sam i do vas u Bačkoj Palanci.“

Izložba nameće večna pitanja: Danteov pakao ili rajski vrtovi?, Mi ili Oni?, Razbarušeni i razdragani Bahus ili sumorni Baal? Ako želite odogovore na ta pitanja, posetite izložbu Kristine Benja u galeriji Kulturnog centra i saznaćete njeno viđenje razrešenja gornjih dilema. Inače, ovu izložbu moći ćete da vidite i u naredne dve nedelje.

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here