Stogodišnjaci dobili novu „frizuru“ – Podšišani palanački platani

2492

BAČKA PALANKA: Ako je Bačka Palanka po nečemu prepoznatljiva, onda su to i drvoredi platana koji su sađeni početkom prošlog veka. Od ulaska u ovu varoš iz pravca Novog Sada, pa samog centra ove varoši ovi gorostasi plene prolaznike.

Pre par godina orezane su goleme krošnje, bolesna stabla su zamenjna mlađim i zdravim, pa sada slika izgleda prelepo.

Pojedina stabla ovih stogodišnjaka su i pod zaštitom države, kao i četiri platana na obali Dunava, pored stare Čarde i starog skelskog prelaza prema Iloku u Hrvatskoj.

Taj deo pribalja je u blizni Gradske plaže i one na zalivnom jezeru „Tikvara“, a to je i omiljeno šetalište Palančana, jer je od centra grada udaljeno petnaestak minuta pešačenja.

Ta četiri stogodišnjaka ovih dana su dobila novu „frizuru“

U saradnji sa lokalnom samoupravom i „Gradskim zelenilom“ iz Novog Sada, posle niza godina, uspeli smo da ishodujemo dozvolu kako bi četiri platana pod zaštitom države dobila delimično novi izgled, rekao je novinarima Darko Božović, direktor Ustanove za sport i rekreaciju „Tikvara“ koja brine o ovom delu priobalja Dunava kod Bačke Palanke.

Prema njegovim rečima, ovo je urađeno, prvenstveno zbog bezbednosti sugrađana koji se, posebno tokom leta, kreću kraj ovog drveća. Korektivnim orezivanje produžava se životni vek platana, a oni će i dalje postojati na ponos svih građana naše opštine.

Božović dodaje da ovi poslovi nisu slučajno povereni novosadskom „Gradskom zelenilu“, jer ono ima sertifikat za obavljanje ovakvih i sličnih poslova.

Za ovakve poslove nadzor vrši Pokrajinski zavod za zaštitu prirode, ali i izdaje sve neophodne dozvole i saglasnosti.

Pogledaj: Koliko su stari platani na Dunavu pored palanačke čarde?

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here