U Gajdobri održano Dučićevo pesničko leto

Dučićevo leto okupilo ljubitelje poezije

1588

GAJDOBRA: Dučićevo pesničko leto, šesnaesto po redu, održano je u Gajdobri od 8. do 10. septembra.


Organizator Književni klub „JovanDučić“ i ovog puta bio je na visini zadatka. To je prepoznala i prisutna brojna publika.

Prvo veče

Kao i svaki put do sada prvo veče Dučićevog pesničkog leta bilo je posvećeno druženju članova pesničkih klubova domaćina i pesnika članova Književnog kluba „Dis“ iz Bačke Palanke i Književnog kluba „Lenka Dunđerski“ iz Čelareva. Da izgovoreni stihovi izgledaju još lepše pobrinuli su se članovi Kluba klasične gitare „Akord“ iz Bačke Palanke na čelu sa Markom Šalićem. Ovo je bila i prilika da se svi podsete i prvog Dučićevog pesničkog leta na kome su članovi „Akorda“ imali svoj prvi nastup. I ovog puta sala je bila puna onih koji su zaljubljeni u lepu pisanu reč, u stih zbog koga u očima zasijaju zvezde, kako kod onih najmlađih – učenika OŠ „Aleksa Šantić“ od kojih su neki učestvovali i u programu tako i do najstarijih koji se godinama istrajno nalaze u publici…

Drugo veče

Drugo veče Dučićevog pesničkog leta bilo je, već po tradiciji, odvojeno za druženje sa pesnicima za decu. Ovog puta gostovao je Miroslav Kokošar, koji je objavio više knjiga priča i pesama za decu i odrasle. Zastupljen je u antologijama i udžbenicima. Neke pesme su mu komponovane i nagrađivane na dečijim muzičkim festivalima. Prevođene su mu pesme na ruski, engleski rumunski, rusinski i makedonski jezik. Član je Udruženja književnika Srbije. Živi i radi u Beogradu.

Zoran Đerić (levo) i Miroslav Kokošar (desno)

„Od pesnika deca traže da budu duhoviti, a Miroslav im to daje. Piše kao da je i sam dete. Otuda nije čudo što ga deca vole i poštuju,“ rekao je jednom o ovom pesniku Raša Popov.

Učenici OŠ „Aleksa Šantić“ ovog puta su iznenadili pesnika prvo plakatom dobrodošlice na kojem je između ostalog stajalo „Pesnik koji gleda očima deteta – Miroslav Kokošar“, a potom kazivanjem kako svojih nagrađenih radova na raznim takmičenjima, tako i odabranim stihovima drugih pesnika. Na to im je Miroslav Kokošar emotivno odgovorio kazivanjem svojih stihova i time osvojio srca prisutne publike.

Treće večeri 16. Dučićevog pesničkog leta u Gajdobri gost je bio Zoran Đerić, književnik, dramaturg, pesnik, upravnik Srpskog narodnog pozorišta u Novom Sadu, gostujući profesor na univerzitetima u Pragu, Gdanjsku, Krakovu, Banja Luci i u Novom Sadu. Interesantno, posebno i poučno je bilo druženje Gajdobrana i Đerića, o kome je uvodno slovo dao prof. dr Jovo Radoš.

Ovim druženjem spuštena je zavesa 16. Dučićevog pesničkog leta koje se tradicionalno održava drugog vikenda septembra.

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here