Pobeda roditelja – učiteljica neće dobiti otkaz

Treći tri u "Desanki Maksimović" ostaje sa svojom učiteljicom

10638

Protest roditelja u Osnovnoj školi „Desanka Maksimović“ u Bačkoj Palanci je urodio plodom


BAČKA PALANKA: Roditelji učenika trećeg razreda su najavili da će ispisati svoju decu iz škole ukoliko uprava ostane pri odluci da njihovoj učiteljici uruči otkaz.

Naime, učiteljica trećeg razreda Snežana Milaković pre samo nekoliko dana obaveštena je da više neće raditi, tačnije neće dobiti produženje ugovora. Kao razlog navedeno je da na njeno mesto mora doći učiteljica koja je radila u Neštinu, a koja je ove godine ostala bez svoje grupe dece.

Po zakonu u prosveti, učitelj koji postane tehnološki višak, a ima ugovor na neodređeno vreme kao što je to slučaj sa učiteljicom koja je radila u Neštinu, mora biti prebačen u drugu školu na mesto učitelja koji radi na određeno vreme. U OŠ „Desanka Maksimović“ postojala su dva takva mesta, radno mesto učiteljice trećeg razreda koja je već 20 godina u prosveti i mesto učiteljice koja radi 15 dana i ove godine dobila je prvake.

Direktorka škole, Miroslava Perak donela je odluku da učiteljica Snežana bude zamenjena, međutim to je naišlo na veliki revolt roditelja. Odlučili su jednoglasno da se njihova deca ispišu iz škole ukoliko direktorka odluku ne promeni. U znak protesta, roditelji nisu slali svoju decu u školu od početka nedelje.

Kako su roditelji u svojim namerama bili ozbiljni i nisu odustajali od želje da učiteljicu Snežanu vrate na posao, direktorka je sa njima održala nekoliko sastanaka. Juče posle podne odluka je konačno doneta, i to ona koja je najviše obradovala roditelje – učiteljica trećeg razreda vraćena je na posao i ona zajedno sa decom iz svog odeljenja nastavlja da radi.

Pogledaj: Učiteljica Dragana: Najviše me bole laži o meni

Činjenica je da se prosvetni radnici u Srbiji  već dugi niz godina bore sa problemom tehnoloških viškova. Jedan od ključnih faktora koji utiču na njihov sve veći broj je problem bele kuge – učitelji su tu, ali nema dovoljan broj dece da bi svi oni imali pun broj časova. U takvim situacijama, a po sistemu preuzimanja tehnoloških viškova koji se kod nas primenjuje devet godina, ti prosvetni radnici se raspoređuju u druge ustanove na mesta onih koji su primljeni na određeno vreme. Teško je da svi budu zadovojni – i prosvetni radnici, i roditelji i njihova deca, pa i direktori, ali svakako da sistem mora da se menja da do ovakvih situacija više ne bi došlo.

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here