Pušten u rad bunar u Obrovcu

Saopštenje za javnost JKP "Komunalprojekt".

2024

OBROVAC: Nakon više godina JKP „Komunalprojekt“ je uspeo da realizuje investiciju i bunar u Obrovcu je juče (27.09) pušten u rad.

Obrovac, jedno od većih naseljenih mesta naše opštine, spada u grupu mesta u kojima važi
zabrana korišćenja vode za piće zbog prisustva arsena u vodi, sve do juče. Puštanjem u rad novog bunara Obrovac dobija bunar u kom nema arsena.

Direktor JKP Komunalprojekta, Aleksandar Bogunović je tim povodom izjavio:

„Puštanjem u rad ovog bunara povećani su kapaciteti izvorišta i stabilizovano je vodosnabdevanje Obrovca. Ovaj bunar je izgrađen u 2015. godini, dubina bušotine je oko 340 metara.

Prošlo je tačno godinu dana od kako smo preuzeli komunalne delatnosti u Obrovcu. Tada smo dali obećanje da ćemo u što kraćem periodu ovaj bunar osposobiti tačnije opremiti ga hidro-mašinskom opremom. To smo i uradili i evo puštamo ga u rad. Ono što mogu da kažem jeste da smo u proteklih godinu dana u ovo naseljeno mesto uložili oko 4 miliona i 400 hiljada dinara. Ova investicija koštala nas je oko 3,5 miliona, a ostatak novca smo uložili u reparaciju eko-česmi i pumpi koje smo menjali na vodovodnoj infrastrukturi.

Poznato nam je da je u Obrovcu zabrana korišćenja vode za piće zbog povećane koncentracije arsena, ono što je zanimljivo jeste da ovaj bunar na ovoj dubini nema one količine arsena koje imaju ostali bunari. Inače, Obrovac se snabdeva iz tri duboka bunara i ovo je četvrti. Nadamo se da ćemo u nekom budućem periodu u ovom naselju stabilizovati i kvalitet vode, što je svakako u interesu kako građana, tako je i u interesu JKP Komunalprojekta.

Kada su svi bunari u pogonu kapacitet vodosnabdevanja u Obrovcu jeste oko 16 l/s, a konkretno ovaj bunar ima kapacitet oko 6,5 l/s.

Ono što je vrlo važno i što želimo da istaknemo da je Bačka Palanka jedna od retkih opština koja tokom letnjih meseci nije imala restrikcije vode i trudićemo se da nastavimo da radimo na taj način. Još bi trebalo istaći da smo pre dve nedelje pustili u rad novi bunar u Silbašu, a krajem ove nedelje očekujemo da pustimo i bunar u Paragama“.

Puštanju u rad novog bunara prisustvovao je i predsednik opštine Branislav Šušnica i tim
povodom je izjavio:

„Sredstvima lokalne samouprave, ali i uz značajnu pomoć sa viših nivoa vodosnabdevanje u Bačkoj Palanci se znatno popravlja. Kao što sam naglasio u Silbašu, od ukupno četiri nova bunara, tri bunara se finansirju sa viših nivoa, dok smo jedan bunar napravili iz sopstvenih sredstava. Bunar u Paragama i bunar u Obrovcu smo osposobili takođe iz sopstvenih sredstava. Kao što je rekao i direktor JKP Komunalprojekta 2015. godine, kada smo preuzimali komunalne delatnosti u Obrovcu, obećali smo da ćemo osposobiti bunar i to smo i uradili. Naravno, morali smo da uložimo preko 4 miliona iz sopstvenih sredstava da bi bunar proradio i da bi se poboljšalo vodosnabdevanje u celom naseljenom mestu. Kao što je direktor najavio u petak ćemo najverovatnije pustiti u rad i bunar u Paragama koji je iskopan još 2008. ili 2009. godine, gde je bilo mnogo pre svega papiroloških problema oko samog bunara. Sve smo to prevazišli i rešili, izgradili novi degazator i taj bunar ćemo pustiti u rad pored ova tri nova bunara koja su najavljena tako da se na vodosnabdevanju mnogo radi ove godine.

Uz pomoć Kancelarije za lokalno ekonomski razvoj Bačka Palanka ima mogućnost da aplicira kod pretpristupnih fondova. Preko pomenute kancelarije će ići svi projekti. Nedavno su zaposleni išli na predavanje „Exchange 5” za upis javne svojine, znači nastavljamo sa „Exchange 4“ na „Exchange 5″ gde ćemo mi biti nosioci u tom projektu. Na neki način se i vežbamo da pišemo te evropske projekte, da vidimo kako to izgleda da kada dođu one mnogo ozbiljnije stvari, mnogo veće vrednosti, mnogo veći projekti, da budemo spremni za pretpristupne fondove Evropske Unije kako bismo mogli da ih iskoristimo za poboljšanje vodosnabdevanja u našoj opštini“.

Otvaranje je ispratio i predsednik saveta mesne zajedice Obrovac Simo Jandrić:

„Puštanje bunara u rad za građane Obrovca mnogo znači. Obzirom da u ovom bunaru ima pet puta manje arsena nego što je dozvoljeno samim puštanjem u rad dobićemo vodu koja zadovoljava uslove za konzumiranje vode za piće. 16 l/s je sasvim dovoljno za potrošnju, međutim, u samom početku bunar neće raditi punim kapacitetom kako se sita ne bi ispeskarila, tako da će krenuti sa 6 ili 7 l/s, a kasnije će raditi punim kapacitetom“, rekao je predsednik saveta mz Obrovac Simo Jandrić.

 

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here