Do 2050. Srbija gubi milion stanovnika?

Svake godine izgubimo jedan grad.

770

Naša zemlja, upozoravaju demografi, šesta je najstarija nacija na starom kontinentu, a godišnje „izgubimo“ grad veličine Prijepolja ili Bečeja.


Srbija je šesta najstarija nacija u Evropi, a prosečna starost stanovništva je 42,9 godina! Broj starijih od 65 godina za 33 odsto je veći od broja mlađih od 15 godina. U zemlji svake godine u proseku umre 102.455 ljudi, a rodi se tek 67.459 mališana. To znači da svake godine izgubimo grad veličine Prijepolja, Bečeja ili opštine Savski venac.

Od 2006. do 2016. godine broj stanovnika u Srbiji, samo na osnovu prirodnog priraštaja, smanjen je za oko 385.000. Zato i ne čudi i što je nedavno američka obaveštajna agencija CIA, u svojoj publikaciji koju izdaje u svim zemljama sveta, starenje stanovništva navela kao ozbiljan izazov koji se nalazi pred Srbijom.

Prema podacima Republičkog zavoda za statistiku, demografsku situaciju u Srbiji karakteriše izrazito negativan prirodni priraštaj i širenje depopulacionih prostora. Najmanje mališana rađa se u južnoj i istočnoj Srbiji. Jedine opštine u zemlji koje imaju pozitivne stope prirodnog priraštaja jesu Sjenica (1,1), Novi Sad (1,3), Preševo (3,1), Novi Pazar (6) i Tutin (7,9).

„Očekivanja da prosečan broj rođene dece po jednoj ženi sa sadašnjih 1,4 može relativno lako dostići nivo od dva deteta u narednim decenijama praktično su nerealna, ne samo za našu populaciju, već za većinu evropskih“, kaže Vladimir Nikitović, doktor demografije na Institutu društvenih nauka.

Međutim već bi prosek od 1,85 rođene dece po jednoj ženi mogao biti prvi realan cilj naše populacione politike, na šta ukazuju sva relevantna demografska istraživanja u evropskom kontekstu. Ovakva demografska budućnost jasno govori da se ne može očekivati prestanak smanjenja i starenja stanovništva Srbije do sredine veka, ali se ti procesi mogu barem znatno ublažiti.

Istraživanja ovog instituta govore da je naša šansa za opstanak to da, poput zemalja zapadne Evrope, postanemo migraciona država. Stvaranje zone depopulacije na istoku Evrope – u Sloveniji, Hrvatskoj, Rumuniji, Bugarskoj, Moldaviji – otvara, kako navodi Nikitović, prostor za dolazak migranata. Starim populacijama će biti potrebna mlada radna snaga, a neko će morati da dođe i na naše prostore da brine o starima.

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here