Policija u nekoliko dana ubila četiri osobe u akcijama

1559

Zbog čak četiri slučaja u svega nekoliko dana u kojima su policajci ubili napadače, postavlja se pitanje – da li je policija prekoračila svoja ovlašćenja.

Pored napada na policiju u Tutinu, ali i onog u beogradskom naselju Dorćol i nakjučerašnje talačke situacije u Kraljevu, u kojima su policajci upotrebili oružje, alarm je upaljen pre nekoliko dana, kada je policajac van dužnosti, u pola noći, takođe na Dorćolu, ubio navodno naoružanog napadača koji je pretio gostima kafea.

Mi ne možemo znati sta se tu zapravo desilo, a sve što smo culi je samo pokušaj da se unapred opravda ubistvo Luke Miškovića, što je nedopustivo, kaže advokat Feđa Dimović, zastupnik porodice Luke Miškovića.

On dodaje da „postoji sumnja da policija nije postupala u skladu ni sa Zakonom o policiji, a ni po Krivičnom zakonu koji objašnjava šta je nužna odbrana“.

Zakon o policiji jasno propisuje da policajac može da primeni takozvana sredstva prinude samo kada ne postoji drugi način da zaštiti sebe i druge. A i tada mora da pazi, jer sredstva prinude mogu biti razna, a policajac mora da upotrebiti najblaže. Ukoliko to nije moguće, nakon upozorenja da će pucati, može da povuče oroz.

U Policijskom sindikatu Srbije kažu da se dešavalo da policajci upotrebe vatreno oružje po pravilima, a da ih država naknadno ne zaštiti u privatnim parnicama, pa završavaju iza rešetaka. Zbog toga, kažu, najčešće oklevaju da pucaju. Ipak, u opasnim situacijama, nemaju puno vremena za razmišljanje.

To je znači jedna brzina, neočekivana reakcija, tu je i adrenalin i sve te stvari kad spojite, onda je eliminacija takvih lica nešto što se jednostavno tako desi. Znate, kad budete u neposrednoj opasnosti koja je već pred vama i kad vidite da nemate izlaz, vi koristite zakonsko sredstvo da bi odbili napad. Niko ne može da odredi ni putanju, ni brzinu, ni ugao, niti bilo šta drugo“, rekao je Veljko Mijailović iz Policijskog sindikata Srbije za N1.

Policajci se nalaze u nezavidnoj situaciji, kažu u Nezavisnom policijskom sindikatu Srbije. Jer, kako navode, postao je šablon da je na ulicama sve veći broj kriminalaca sa dvocifrenim i trocifrenim brojem krivičnih prijava, koji sve češće potežu oružje na policiju. Zbog toga traže oštrije kazne za napadače na policijske službenike.

Iz MUP-a se o ovoj temi nisu oglašavali. Međutim u toku jučerašnjeg dana je uhapšen policajac koji je ubio mladića u Tutinu, kako bi se sprovela istraga i utvrdila eventualna odgovornost, nezvanično je saznao Tanjug u policiji.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here