Procesuirano 50 slučajeva nasilja među učenicima u Bačkoj Palanci

Koliko ima nasilja u bačkopalanačkim školama i vrtićima?

2575

BAČKA PALANKA: Tokom prošle školske godine u bačkopalanačkoj opštini procesuirano je 50 slučajeva nasilja.

To piše u Informaciji koju je Odeljenje društvenih delatnosti opštinske uprave dostavilo Opštinskom veću, a potom je upućena odbornicima SO koji će je razmatrati na narednoj sednici.

Reč je o bezbednosti učenika u osnovnim, srednjim školama i Predškolskoj ustanovi „Mladost“ u bačkopalanačkoj opštini. Timovi za zaštitu od nasilja, zlostavljanja i zanemirivanja utvrdili su i procesuirali 46 slučajeva nasilja drugog stepena i četiri slučaja nasilja trećeg stepena između učenika.

U jednoj od tri ovdašnje srednje škole, tim za zaštitu od nasilja je u skladu sa Protokolom pokrenuo disciplinski postupak protiv verbalnog nasilja i pretnje učenika upućenih profesorki. Interesantno je da se u izveštaju Predškolske ustanove „Mladost“ navedi da su zabeležena tri slučaja sumnje na pojavu nasilja, zlostavljanja i zanemarivanja od strane vaspitača prema deci.

U vođenju slučaja bile su uključene pokrajinske prosvetne savetnice, Školska uprava Novi Sad, kao i Pokrajinska prosvetna inspekcija. Dva slučaja su odbačena kao neosnovana, dok je u trećem slučaju konstatovano da je sumnja na psihičko nasilje zlostavljanja dva deteta od strane vaspitača osnovana, te je u skladu sa zakonskom regulativom vaspitaču izrečena mera – otkaz.

Za decu koja su bila izložena nasilju od strane vaspitača urađen je plan podrške. Jedan slučaj sumnje na porodično seksualno nasilje vođen je kao slučaj u saradnji sa ovdašnjim Centrom za socijalni rad. Konstatovano je da je do sredine septembra nadležnima izveštaje dostavilo 12 osnovnih i srednjih škola i ustanova, a tri osnovne i jedna srednja škola to nisu učinile do pomenutog roka. U vođenju postupaka, a po protokolu, pored učenika i roditelja bili su uključeni i nastavnici, pedagozi i školski pedagozi, Centar za socijalni rad, opština, policija, pokrajinski prosvetnik savetnik i opštinski prosvetni inspektor.

Na sednici Aktiva direktora ovdašnjih vaspitno obrazovnih ustanova komandir Policijske ispostave Bačka Palanka Nebojša Buha naveo je da je broj izvršenih krivičnih dela manji za 20 odsto, kao i da je broj prekršaja opao u odnosu na prošlu godinu. Buha je istakao dobru saradnju policije i škola, te naveo da je svakog meseca sprovođena operativna akcija „Školarac“ i da je pojačano prisustvo policijskih patrola oko škola koje su u centru grada, kao i da je bilo zaplene narkotika, uglavnom u Tehničkoj školi „9. maj“.

Rečeno je da nepostojanje ograde između zgrade Muzeja grada i dvorišta Tehničke škole omogućava da u dvorište ove škole dolaze lica koja nisu učenici. Policijski službenici su u saradnji sa nastavnicima i direktorima škola organizovali nastavu učenicima 4. i 6. razreda iz oblasti bezbednosti.

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here