Kroz igru i pesmu neguju tradiciju više od 70 godina

Predstavljamo vam KUD "Dr Mladen Stojanović" iz Mladenova.

1935

Prvi pisani podaci o postojanju društva datiraju iz 1946. godine, što ukazuje da je ono formirano odmah po useljavanju stanovništva sa teritorije Bosanske Krajine na prostore Vojvodine.


Pod imenom „Dr Mladen Stojanović“ društvo je registrovano 1969. godine. Tokom svih ovih godina kroz društvo je prošlo više hiljada članova koji su svoj rad objedinjavali kroz nekoliko sekcija: muzičke, folklorne, izvorno pevačke grupe i druge.

Ono što je specifično za društvo u odnosu na druge predstavnike ovakvog kulturnog izraza je činjenica da KUD „Dr Mladen Stojanović“ paralelno i jednako uspešno neguje dva oblika izražavanja: tradicionalni i stilizovani. U oba segmenta su tako i postizani odlični rezultati, a o tome svedoče i mnogobrojne nagrade i priznanja dobijeni na festivalima, takmičenjima, smotrama i saborima širom zemlje i inostranstva.

Društvo poseduje i zavidan fundus narodne nošnje – originalne i verno rekonstruisane i u potpunosti prilagođene programu koji neguje, na čemu kontinuirano i planski radi dugi niz godina pa i danas.

Pogledaj: Mladenovo u čast doktora

Najznačajnije manifestacije čije je društvo osnivač i utemeljitelj su: „Zavičaj u srcu“ i festival tradicionalne pesme „Lepo pevam, daleko se čuje“. Obe su višednevnog karaktera i okupljaju veliki broj učesnika iz Srbije i insotranstva.

Društvo sada okuplja više od 60 članova koji aktivno rade u više sekcija od kojih je najmnogobrojnija folklorna. Od nedavno društvo je pojačano folklornim grupama veterana. Na svom repertoaru KUD „Dr Mladen Stojanović“ ima veliki broj stilizovanih i izvornih igara i običaja, a posebno je značajno da je ženska pevačka grupa snimila dva audio-zapisa sa srpskim tradicionalnim pesmama iz raznih krajeva.

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here